Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 6 2007

Εισηγμένες στη... ”δαγκάνα” των φόρων!

Μεγάλο θέμα, όχι μόνο για τις εισηγμένες εταιρίες αλλά και για τους μετόχους τους, προκύπτει από τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων που τόσο συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ας πάρουμε το χθεσινό παράδειγμα της ΕΛΙΝΟΪΛ, όπου έπειτα από έλεγχο των χρήσεων 2003-2005 της καταλογίστηκαν να πληρώσει 1,678 εκατ. ως πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Για να μην τα πολυλογούμε, η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση υπερβαίνει το... 25%% του συνόλου των κερδών της διετίας…

Ο κατάλογος βέβαια των παραδειγμάτων θα μπορούσε να είναι μακροσκελής.

Ο Περσέας που έπειτα από ζημίες 0,9 εκατ. το 2005 ”γύρισε” πέρυσι σε προ φόρων κέρδη 1,58 εκατ., επιβαρύνθηκε με πρόστιμο (κλείσιμο τριών φορολογικών χρήσεων) ύψους 2 εκατ. ευρώ!

Δηλαδή επιβαρύνθηκε με το... 400% των κερδών της τελευταίας διετίας…

Η Centric που πέρυσι σημείωσε προ φόρων κέρδη 1 εκατ. ευρώ, εισέπραξε ”καμπάνα” 220,7 χιλιάδων ευρώ (το 23% των κερδών της χρήσης)…

Άλλοι βέβαια υποστηρίζουν ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι εισηγμένες εταιρίες και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν.

Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που στιγματίζουν τον τρόπο ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών που ”βγαίνει παγανιά για να τα πάρει”…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο μικρομέτοχος μένει ανυπεράσπιστος και κάθε φορά κινδυνεύει να διαβάσει μια ωραία πρωία ότι ”έγιναν καπνός” τα προβλεπόμενα κέρδη της εταιρίας του, όχι μόνο για την εκάστοτε τρέχουσα χρονιά αλλά και για την... προηγούμενη…

Υ.Γ.: Η ΕΛΙΝΟΪΛ διαφωνεί με την επιβάρυνση και θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι ”τα βιβλία που τηρεί η εταιρία κρίθηκαν επαρκή και ακριβή και δεν προέκυψαν παραβάσεις που να επηρεάζουν το κύρος τους”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v