Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 27 2015

Πώς να χάσετε στο ΧΑ με... ορθολογικές κινήσεις!

Πώς να χάσετε στο ΧΑ με... ορθολογικές κινήσεις!

Αναγνώστης της στήλης έστειλε την παρακάτω επιστολή, την οποία και αναδημοσιεύουμε.

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται οι επενδύσεις ως τυχερό παίγνιο και να εξαρτάται η επιτυχία ή η αποτυχία τους από το αν θα πραγματοποιηθεί ένα μεμονωμένο γεγονός.

Από τη στιγμή που είχαν πληρωθεί οι προηγούμενες δόσεις, δεν μου φαινόταν λογικό να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ρήξη με άδεια ταμεία.

Επειδή όμως η κυβέρνηση εξέπεμπε αντιφατικά μηνύματα και δυσκολευόμουν να καταλάβω το σχέδιο (υποθέτοντας ότι υπάρχει συγκροτημένο και επεξεργασμένο σχέδιο) του οικονομικού επιτελείου και επειδή από ό,τι φαίνεται λαμβάνονται υπόψη και μη οικονομικά κριτήρια, θεώρησα ότι θα έπρεπε είτε να απέχω, είτε να επενδύσω, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Έτσι, τον Ιούνιο αύξησα την αγοραστική θέση σε τραπεζικές μετοχές εκτιμώντας ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι τιμές τους σε περίπτωση που υπογραφόταν συμφωνία.

Και ταυτόχρονα, πούλησα ΣΜΕ επί του FTSE-25 λήξεως Ιουλίου. Δεν επέλεξα συμβόλαια επί μετοχών, ή συμβόλαια επί του δείκτη που λήγουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, διότι έχουν μικρή εμπορευσιμότητα και μεγάλα spreads μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

Η συνολική θέση ήταν σε μεγάλο βαθμό προστατευμένη, καταγράφοντας μικρές ζημίες ή κέρδη, καθώς αναλόγως των εξελίξεων μέχρι τη λήξη του προγράμματος, θα έκλεινα τη θέση είτε στα παράγωγα είτε στις μετοχές.

Έκανα το λάθος να θεωρήσω ότι είχα δράσει ορθά και ήμουν απολύτως ήρεμος. Και όμως έπεσα τραγικά έξω...

Στις τελευταίες συνεδριάσεις μέχρι την 26η/6 αυξανόταν η τιμή των μετοχών και του δείκτη με αποτέλεσμα να έχω λογιστικά κέρδη στις μετοχές και ζημίες στα παράγωγα.

Έλα όμως που εξαγγέλλεται το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες και το χρηματιστήριο!

Αποτέλεσμα:

Πρώτον, τα παράγωγα κλείνουν στις 17/7 με τιμή της 26ης/6 και καταγράφω ζημίες.

Και δεύτερον, όταν με το καλό ξανανοίξει το ΧΑ δε θα έχω θέση στα παράγωγα και μάλλον θα υποστώ μία αρκετά μεγάλη ζημία και από τη θέση στις μετοχές.

Αν τώρα ισχύσουν τελικά και οι περιορισμοί στις συναλλαγές για τους ιθαγενείς, θα παρακολουθώ ανήμπορος την καταγραφή ζημιών σαν να συμμετέχω σε στημένο αγώνα...

Το να παραμείνει κλειστό το χρηματιστήριο μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν καιρώ ειρήνης για περίπου ένα μήνα θα φάνταζε απίθανο και εντελώς απρόσμενο ενδεχόμενο...

Άρα, όποιος ασχολείται γενικότερα με επενδύσεις στην Ελλάδα, ενδέχεται από γεγονότα που είναι αδύνατο να προβλεφθούν και να εκτιμηθούν, να ζημιωθεί οικονομικά και ψυχολογικά...

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v