Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 7 2015

Alpha Grissin: Στο «σφυρί» ακίνητα του εξωτερικού

Alpha Grissin: Στο «σφυρί» ακίνητα του εξωτερικού

Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Alpha Grissin (μόλις 803 χιλ. ευρώ) θα μπορούσε να αποδοθεί στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία: Ζημιογόνα αποτελέσματα, αρνητικά ίδια κεφάλαια (-7,4 εκατ. ευρώ), υψηλός καθαρός δανεισμός (κάπου στα 30 εκατ. ευρώ) και δυσβάστακτο χρηματοοικονομικό κόστος (1,5 εκατ. ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2015).

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος.

Πρώτον, σε λειτουργικό επίπεδο (τόσο σε επίπεδο EBITDA, όσο και EBIT) η Alpha Grissin σημειώνει θετικό αποτέλεσμα. Μικρό, αλλά θετικό.

Δεύτερον, αναπτύσσεται σταδιακά στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Ουκρανία και από αυτό το εξάμηνο Καζακστάν), με αποτέλεσμα να μειώνει ως ένα βαθμό την εξάρτησή της από την εγχώρια αγορά.

Και τέλος, επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια τόσο μέσα από την πώληση ακινήτων-συμμετοχών της, όσο και μέσα από την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.

Η διοίκηση μάλιστα της εισηγμένης, όπως δηλώνει, «βρίσκεται σε αναζήτηση ενδιαφερόµενων αγοραστών για ακίνητα του Οµίλου σε Βουλγαρία και Ρουµανία, καθώς και των συµµετοχών της σε εταιρείες ακινήτων στην Πολωνία. Η αγορά των ακινήτων στις ̟παρα̟πάνω χώρες έχει ανακάµψει σηµαντικά και ̟παρουσιάζονται αρκετές ̟περιπτώσεις υποψήφιων αγοραστών.

Η εκτίµηση του ∆Σ είναι ̟πως από την ̟πώληση µέρους των ̟παρα̟πάνω ακινήτων-συµµετοχών θα ̟προκύψουν αρκετά κέρδη, έτσι ώστε το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων να ανέλθει άνω του 50% του µετοχικού κεφαλαίου.

Επίσης, η εισηγμένη «αναζητά στρατηγικούς επενδυτές και είσοδό τους στο µετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας µε καταβολή µετρητών. Η αναζήτηση θα γίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε επενδυτές ̟που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των ακινήτων ̟που έχει ο Όµιλος στην ιδιοκτησία του ή/και για τις επενδύσεις της εταιρείας στον τοµέα υποστήριξης ηλεκτρονικών εφαρµογών και ανανεώσιµων ̟πηγών ενέργειας».

Πολλά λοιπόν θα εξαρτηθούν από την υλοποίηση των σχεδίων της διοίκησης.

ΥΓ: Σε περίπτωση που κάποιων το μυαλό πάει σε πιθανή επενδυτική ευκαιρία, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς κατά το τελευταίο εξάμηνο δεν έχει αλλάξει χέρια ούτε καν μία μετοχή...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v