Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 19 2015

Τα καλά και τα κακά νέα της αξιολόγησης δανείων για τις τράπεζες

Τα καλά και τα κακά νέα της αξιολόγησης δανείων για τις τράπεζες

Από πέρσι το Νοέμβριο οι τράπεζες οφείλουν πλέον με βάση τον κανονισμό της Ευρωπαικής Τραπεζικής Αρχής να απεικονίζουν τη μη εξυπηρετούμενη έκθεση (Non Performing Exposure – NPEs) των χαρτοφυλακίων δανείων τους.

Τα NPEs περιλαμβάνουν τόσο τα δάνεια σε καθυστέρηση όσο και κάποιες κατηγορίες ρυθμισμένων δανείων και από τα τυπικά ενήμερα όσα κρίνεται ότι δεν μπορούν να εξοφληθούν χωρίς ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων.

Στο τέλος Μαρτίου φέτος τα NPEs στην Ελλάδα ανερχόταν στο 40,8%, σύμφωνα με την ΤτΕ, ενώ σε επίπεδο ομίλου για τις Alpha, Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς έφθαναν στο 42% σύμφωνα με αναλυτές.

Στο τέλος Ιουνίου τα NPEs στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 45% και είναι ελαφρώς υψηλότερο σε ενοποιημένο επίπεδο.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί.

Πρώτον γιατί η αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) αποτελεί μια «φωτογραφία» της 30ης Ιουνίου και δύσκολα η ταξινόμηση, που έχουν κάνει οι τράπεζες, θα απέχει από αυτή που θα βγάλει το AQR.

Και δεύτερον γιατί η αύξηση των NPEs πριν τα capital controls έτρεξε στο δεύτερο τρίμηνο με ελεγχόμενο ρυθμό.

Τα καλά νέα για τις τράπεζες σταματούν κάπου εδώ.

Οι παράμετροι με τις οποίες υπολογίζονται οι απαιτούμενες πρόσθετες προβλέψεις στο AQR λαμβάνουν υπ όψιν τους και την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που επήλθε μετά την 30 Ιουνίου, λόγω της επιβολής των capital controls.

Τα ακίνητα, για παράδειγμα, που έχουν δοθεί ως εξασφάλιση για δάνεια που είναι σε καθυστέρηση ή κρίνεται ότι χρειάζονται απομείωση θα αποτιμηθούν χαμηλότερα από την τιμή που τα είχαν οι τράπεζες στα βιβλία τους την 30 Ιουνίου.

Επιπρόσθετα, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα μετρήσει με το βασικό και το δυσμενές σενάριο για την πορεία της οικονομίας ως το 2017 την περαιτέρω αύξηση των NPEs και επομένως τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες λόγω της επανόδου της οικονομίας σε ύφεση.

Οι τελικές παράμετροι, δε, τόσο για το AQR όσο και για το stress test θα καθοριστούν αφού ΕΚΤ και SSM αποκτήσουν πλήρη εικόνα της κατάστασης σε τράπεζες, πολιτική και οικονομία.

ΥΓ: Η Oliver Wyman και οι εν Ελλάδι συνεργάτες της ελέγχουν τα δανειακά χαρτοφυλάκια φέτος μόνο με bottom up προσέγγιση.

Παίρνουν, δηλαδή, δειγματοληπτικά φακέλους επιχειρηματικών, στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και ελέγχουν ποια είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, ποια έχουν ρυθμισθεί και έχουν καθυστέρηση άνω των 30 ημερών ή χρειάζονται νέα ρύθμιση.

Στα επιχειρηματικά γίνεται έλεγχος της σχέσης καθαρού δανεισμού προς EBITDA και έλεγχος μελλοντικών ταμειακών ροών για να βγουν αυτά που χρειάζονται απομείωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v