Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 2 2015

Οι υποσχέσεις Σκουρλέτη στη ΓΕΝΟΠ και το «κλείσιμο» της αγοράς

Οι υποσχέσεις Σκουρλέτη στη ΓΕΝΟΠ και το «κλείσιμο» της αγοράς

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μπορεί να εγκατέλειψε υπουργείο Ενέργειας και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η γραμμή του παραμένει εν ισχύ. Αυτό φάνηκε αρχικά στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια.

Αν πιστέψουμε όμως τη ΓΕΝΟΠ, και δεν έχουμε λόγο να μην την πιστέψουμε, το υπουργείο υπόσχεται διατήρηση του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής.

Συγκεκριμένα, η συνδικαλιστική οργάνωση, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, έλαβε τη δέσμευσή του ότι στις δημοπρασίες ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔEΗ, προκειμένου να ανοίξει η αγορά ενέργειας, η τιμή εκκίνησης δεν θα είναι κάτω από το κόστος παραγωγής της ΔEΗ, έτσι όπως η ίδια το ορίζει βέβαια.

Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά οι δημοπρασίες θα πάνε στο βρόντο, όπως και η υποχρέωση που ανέλαβε η χώρα με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ, για άνοιγμα του 25% της αγοράς. Αυτό γιατί η ΔEΗ, την τιμή εκκίνησης την ορίζει στα 59-60 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η συμμετοχή ανεξάρτητων προμηθευτών στις δημοπρασίες θα πρέπει να αποκλειστεί, αφού πλέον η ηλεκτροπαραγωγή από το «ακριβό» φυσικό αέριο δίνει τιμή ενέργειας 53 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, ενώ η λιγνιτική ή υδροηλεκτρική κιλοβατώρα στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές διατίθεται το πολύ προς 4 έως 4,5 λεπτά (40-45 ευρώ οι 1.000).

Ετσι, όμως, αποκλείεται και η μείωση κατά 25% του ποσοστού της ΔEΗ στην αγοράς λιανικής, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Μήπως, λοιπόν, η αποτυχία των δημοπρασιών θα ανοίξει άλλους δρόμους για τη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ; Το σκέφτονται αυτό οι συνδικαλιστές, που οι υπουργικές υποσχέσεις τούς χαϊδεύουν τα αυτιά;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v