Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2007

Ιμάκο: Όταν το 50,3%... ισοδυναμεί με το 33,2%!

Έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος ο κ. Β. Ρέστης από την τοποθέτησή του στην Ιμάκο.

Πρώτα απ’ όλα γιατί ”με το καλημέρα” γράφει υπεραξίες κάποιων εκατ. ευρώ.

Πόσες ακριβώς; Αποκτώντας το 33,2% της εισηγμένης (γύρω στις 2,25 εκατ. μετοχές) προς 3,44 ευρώ ανά μετοχή, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου έκλεισε χθες στα 4,86 ευρώ, προκύπτει ένα νούμερο λίγο πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ!

Καθόλου άσχημα…

Η υπόθεση όμως έχει και συνέχεια, καθώς με βάση το καινούργιο καταστατικό της εταιρίας, ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει το... παραμικρό στην Imako χωρίς τη συγκατάθεση του κ. Ρέστη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ελέγχει το 1/3 των μετοχών και ο κ. Π. Κωστόπουλος κάτι παραπάνω από το 50%!

Και για να δείτε πώς γίνεται αυτό, ας πάρουμε βήμα-βήμα το περιεχόμενο του νέου καταστατικού.

Βήμα πρώτο: Τα 9 μέλη του Δ.Σ. θα προκύπτουν ως εξής: ”Για την εκλογή των μελών του Δ.Σ. θα προτείνονται από τους μετόχους της εταιρίας κατάλογοι υποψηφίων και τα μέλη του Δ.Σ. θα εκλέγονται κατ’ αναλογία των ψήφων που λαμβάνει κάθε κατάλογος”.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Β. Ρέστης –κατέχοντας το 33,2% του συνόλου των μετοχών- θα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει τουλάχιστον 3 από τα 9 μέλη.

Κρατήστε στη μνήμη σας το νούμερο 3, γιατί ακολουθεί το δεύτερο βήμα.

Βήμα δεύτερο: Το Δ.Σ. απαιτείται να λαμβάνει αποφάσεις με απαρτία όλων των μελών και αυξημένη πλειοψηφία 8/9 (!) για θέματα όπως:



α) έγκριση ετήσιου επιχειρηματικού σχεδίου και προϋπολογισμού

β) αγορά, leasing ή πώληση ακινήτων ή μη λειτουργικών παγίων της εταιρίας

γ) συμμετοχή σε νέες επενδύσεις ή έξοδο από αυτές, σύσταση θυγατρικών, εξαγορές, συγχωνεύσεις στρατηγικής σημασίας, σε περίπτωση που το αντικείμενό τους ανέρχεται σε τουλάχιστον 200.000 ευρώ…

δ) έκδοση ομολογιακού δανείου, λήψη δανείου, αύξηση των υφιστάμενων ορίων βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων…

ε) εκλογή διευθύνοντος συμβούλου και καθορισμό των αρμοδιοτήτων αυτού.

Καλά καταλάβατε. Με τον κ. Ρέστη να ελέγχει τουλάχιστον 3 από τα 9 μέλη του Δ.Σ., καμία σοβαρή απόφαση της εταιρίας δεν θα μπορεί να ληφθεί αν αυτός δεν δώσει το ΟΚ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v