Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 13 2016

Η τροπολογία Σπίρτζη και ποιος την πληρώνει...

Η τροπολογία Σπίρτζη και ποιος την πληρώνει...

«Καλά κάνουν και μηδενίζουν τον φόρο στο φυσικό αέριο για τις βιομηχανίες (λέγε με ELFE, πρώην ΒΦΛ). Θέλουν να τη βοηθήσουν να διατηρήσει τις (σ.σ. ενοικιαζόμενες) θέσεις εργασίας στις (σ.σ. ενοικιαζόμενες) εγκαταστάσεις της Καβάλας. Με τις άλλες βιομηχανίες όμως, που επιπλέον δεν έχουν ενοικιαζόμενους εργαζόμενους τι θα γίνει; Θα τις κλείσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω της αύξησης του φόρου;».

Τα ερωτήματα αυτά έβαζε στη στήλη αγανακτισμένος πρώην βιομήχανος και Μ.Κ. (Μετά Κρίσιν) μικροβιομήχανος, ο οποίος στενάζει κάθε μήνα να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους και στις τράπεζες.

Αφορμή η νυχτερινή τροπολογία για το φόρο στο αέριο, στο νομοσχέδιο που κύρωνε τη συμφωνία Ελλάδας-Ν. Ζηλανδίας για τις αεροπορικές συγκοινωνίες. Την τροπολογία αποδέχτηκε ασμένως ο υπουργός Χρίστος Σπίρτζης, αφού την κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Καβάλας.

Ας σημειωθεί ότι αντίστοιχη προσπάθεια επί υπουργίας Νάντιας Βαλαβάνη και Παναγιώτη Λαφαζάνη στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας απέτυχε παταγωδώς, καθώς ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες, ενώ οι υπουργοί σχεδόν ζήτησαν συγγνώμη για την αβλεψία τους να καταθέσουν τη φωτογραφική τροπολογία.

Έτσι τα ερωτηματικά για την εκ νέου προώθηση και ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει ότι το φυσικό αέριο απαλλάσσεται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, μόνο όταν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για παραγωγή προϊόντων και όχι ως καύσιμο και η αποδοχή της τροπολογίας από ευρύτερο κομματικό φάσμα πληθαίνουν.

Ιδίως όταν η βιομηχανία υπέρ της οποίας η τροπολογία, χρωστάει στην προμηθεύτρια φυσικού αερίου ΔΕΠΑ πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ (το ποσό είναι ακριβές, δεν πρόκειται για λάθος), ποσό που η ΔΕΠΑ καλύπτει με δανεισμό για τον οποίο πληρώνει τόκους.

Πολύ φοβούμαστε πάντως ότι το ετήσιο όφελος της ΕLFE από τον μηδενισμό του φόρου, της τάξης των 9-10 εκατομμυρίων τον χρόνο, είναι ίσο ή μικρότερο από τους τόκους που καταβάλλει η ΔΕΠΑ για το αντίστοιχο κεφάλαιο που καλύπτει με τραπεζικό δανεισμό και επιβαρύνει τα αποτελέσματά της.

Δηλαδή τα "κερατιάτικα" της τροπολογίας τα πληρώνουμε όλοι μας, αφού το 65% της ΔΕΠΑ ανήκει στο δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v