Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 19 2016

Εκδόσεις Λιβάνη: Λογιστικές καταστάσεις για πολύ γερά... νεύρα!

Εκδόσεις Λιβάνη: Λογιστικές καταστάσεις για πολύ γερά... νεύρα!

Μόλις προς 587 χιλ. ευρώ διαπραγματεύεται στο ΧΑ το 100% των μετοχών της εταιρείας Εκδόσεις Λιβάνη, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι σχεδόν ανύπαρκτο (αξία συναλλαγών μικρότερη των 2.000 ευρώ κατά το... τελευταίο δωδεκάμηνο!).

Αν όμως η χαμηλή αποτίμηση και η περιορισμένη εμπορευσιμότητα είναι χαρακτηριστικό πολλών τίτλων του ΧΑ, στην περίπτωση των Εκδόσεων Λιβάνη τα παραπάνω συνδυάζονται με βουτιά πωλήσεων, τεράστιες ζημίες και βαρύτατο δανεισμό.

Συγκεκριμένα, μέσα στο 2015:

• Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 33% (στα 4,2 εκατ. ευρώ).

• Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) ήταν έντονα ζημιογόνα (-2,3 εκατ. ευρώ). Να σημειωθεί ότι η ύπαρξη θετικού EBITDA αποτελεί ουσιώδες επιχείρημα των υπερχρεωμένων εταιρειών προκειμένου να ζητήσουν αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών τους από τις τράπεζες.

• Η ζημία διαμορφώθηκε στα 3,42 εκατ. (στο 81% του τζίρου!) και διατηρήθηκε στα ήδη πολύ υψηλά επίπεδα του 2014 (3,2 εκατ. ευρώ).

• Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν και αυτές έντονα αρνητικές (-1,34 εκατ. ευρώ).

• Τα ίδια κεφάλαια περιορίστηκαν μόλις στα 621 χιλ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός συνέχισε να ανεβαίνει φτάνοντας περίπου στα 14 εκατ. ευρώ (21,5 φορές μεγαλύτερος από τα ίδια κεφάλαια).

• Ο ορκωτός ελεγκτής επισήμανε το ζημιογόνο αποτέλεσμα, το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια έπεσαν κάτω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου και πως το κεφάλαιο κίνησης είναι αρνητικό, αναφέροντας την πιθανότητα, η εταιρεία να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

• Μετά τη δημοσίευση τόσο αρνητικών αποτελεσμάτων, η διοίκηση του ΧΑ έθεσε τη μετοχή σε καθεστώς επιτήρησης.

• Όσο για τον δανεισμό, οι τράπεζες έχουν χορηγήσει για το μεγαλύτερο τμήμα του διετή περίοδο χάριτος, η οποία ωστόσο λήγει στο τέλος του 2016.

Οπότε αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v