Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 21 2007

Η Γενική Τράπεζα, η ΑΜΚ και οι μικρομέτοχοι

Έχουν κάθε λόγο να μην είναι ικανοποιημένοι οι μικροεπενδυτές της Γενικής από την πορεία της τράπεζας και της μετοχής τους κατά την τελευταία τριετία.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και ο τρόπος με τον οποίο τελικά έγινε η αύξηση κεφαλαίου, για να εκνευρίσει ακόμη περισσότερο ορισμένους από αυτούς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Κατά τη γενική συνέλευση όπου ψηφίστηκε η αύξηση κεφαλαίου, η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι η Societe Generale θα κάλυπτε η ίδια τα όποια αδιάθετα κομμάτια της έκδοσης, μην προσφέροντας μάλιστα το σχετικό δικαίωμα προεγγραφής στους μετόχους μειοψηφίας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν δόθηκε επισήμως η δυνατότητα στους μικρομετόχους να ανακτήσουν μέρος των απωλειών τους, αγοράζοντας προς 4 ευρώ τις μετοχές που σήμερα διαπραγματεύονται στα 5,5 ευρώ.

Στην πράξη τώρα, προέκυψαν 768.461 αδιάθετες μετοχές, δηλαδή υπήρξε ένα όφελος της τάξεως του 1,15 εκατ. ευρώ (768.461 επί 1,5 ευρώ που είναι η διαφορά της τρέχουσας τιμής από τα 4 ευρώ).

Ποιοι όμως καρπώθηκαν το όφελος αυτό;

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, ”με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρίας οι ως άνω αδιάθετες μετοχές διατέθηκαν κατά την κρίση του σε παλαιούς μετόχους”.

Πώς μεταφράζεται αυτό; Ότι το όφελος του 1,15 εκατ. ευρώ καρπώθηκαν:

Είτε αποκλειστικά η Societe Generale, στερώντας το σχετικό προνόμιο από τους μικρομετόχους.

Είτε κάποιοι άλλοι παλαιοί μέτοχοι που απλώς επιλέχθηκαν με αδιευκρίνιστο τρόπο από τη διοίκηση της τράπεζας.

Είτε, τέλος, από κοινού η Societe Generale με τους παραπάνω ”επιλεγμένους” μετόχους.

Όλα αυτά, βέβαια, έγιναν σύμφωνα με το ”γράμμα του νόμου”, αλλά με το... πνεύμα του τι γίνεται;

Ειδικά όταν στην περίπτωση της Γενικής πολλοί αρχίζουν να προσβλέπουν σε δυναμική βελτίωση οικονομικών επιδόσεων από το 2008, έπειτα από κάμποσα πλήρως απογοητευτικά χρόνια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v