Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 6 2007

Η TOUSA και η... ”ροζ” διαπραγμάτευση

Κάποιοι αναγνώστες του euro2day απόρησαν καθώς, παρά την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της TOUSA, θυγατρικής της Τεχνικής Ολυμπιακής, στο αμερικανικό χρηματιστήριο ΝΥSE, προχώρησαν, όπως σημείωσαν σε επιστολή τους στο euro2day, σε αγορές μετοχών.

Κι από την άλλη, κάτι ακούσαμε να ψιλολέγεται ότι πάει καλά (!) η συγκεκριμένη μετοχή, επειδή από το 0,10 δολάριο πήγε στο... 0,20 δολάριο (σ.σ. η μετοχή είχε προ κάποιων μηνών... 10 δολάρια!).

Για την αποφυγή παρεξηγήσεων (καθώς κάποιοι δεν αποκλείεται να ψάχνουν για... κοτόπουλα), η διαπραγμάτευση της μετοχής της ΤΟUSA έχει ανασταλεί στο ΝΥSE από τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, πριν από το άνοιγμα της εκεί αγοράς, καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια διαπραγμάτευσης, όπως αναφέρει η Τεχνική Ολυμπιακή σε ανακοίνωση που εξέδωσε την ίδια ημέρα.

Αυτό που γίνεται είναι ότι η μετοχή της TOUSA είναι αντικείμενο εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών (ΟΤC), οι οποίες διενεργούνται από άλλη ιδιωτική αγορά, την περίφημη Pink Sheets LLC, δηλαδή μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εντολών.

Εξ ου και το γεγονός ότι υφίσταται διαπραγμάτευση της μετοχής (με διαφορετικό σύμβολο όμως, ΤΟUS, αντί του ΤΟΑ που ίσχυε μέχρι πρότινος).

Σημασία έχει επίσης ότι η ίδια η αμερικανική ρυθμιστική αρχή (SEC) θεωρεί τις μετοχές που διαπραγματεύονται στην Pink Sheets ”μεταξύ των επενδύσεων με το μεγαλύτερο ρίσκο” και συμβουλεύει τους εν δυνάμει επενδυτές να εξετάσουν ενδελεχώς τις εταιρίες στις οποίες σκοπεύουν να επενδύσουν.

Η ίδια η TOUSA διαπραγματεύεται σε μια υποαγορά, τη λεγόμενη ”pink sheets current information, στην οποία, όπως αναφέρεται στο site pinksheets.com, διαπραγματεύονται μετοχές που πρέπει να θεωρούνται από τους επενδυτές ”extremely speculative”.

Αυτά, για να μην μπερδεύονται οι επενδυτές...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v