Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 24 2008

Παίρνει… Alpha και στα ακίνητα!

H μετοχή της Alpha Αστικά Ακίνητα ποτέ δεν βρέθηκε στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που αξίζει τον κόπο κάποιος να ψάξει και ”στο υπόγειο”, μήπως ανακαλύψει κάποια επενδυτική ευκαιρία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Alpha Αστικά Ακίνητα διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, όταν στις 30/9/2007 τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης ανέρχονταν στα 108,45 εκατ. ευρώ.

Προκύπτει δηλαδή ένα discount της μετοχής σε σχέση με τη λογιστική της αξία της τάξεως του 7% - 8%.

Επίσης, μια προσεκτικότερη εξέταση του ισολογισμού της εταιρίας δείχνει ότι από αυτά τα 108,45 εκατ. ευρώ, τα 57,9 εκατ. είναι τοποθετημένα σε τραπεζικά ομόλογα και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα σε ακίνητα. Ο δε τραπεζικός δανεισμός είναι μηδενικός.

Άρα λοιπόν η Alpha Αστικά Ακίνητα είναι σε μεγάλο βαθμό μια επενδυτική εταιρία που τοποθετείται σε ομόλογα και ακίνητα και διαπραγματεύεται με discount.

Και επιπλέον αυτού του discount, η μετοχή της θυγατρικής της Alpha Bank έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα: Η εταιρία προσφέρει υπηρεσίες συμβούλων σε θέματα ακινήτων (προς τη μητρική τράπεζα και όχι μόνο) αποκομίζοντας επιπλέον κέρδη.

Για παράδειγμα, στο εννεάμηνο του 2007 τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών ανήλθαν σε 6,6 εκατ., όταν το σύνολο των εξόδων της εταιρίας (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στη διαχείριση των ομολόγων και των ακινήτων κ.λπ.) ήταν 6,48 εκατ. ευρώ.

Υπό άλλες συνθήκες, ο τίτλος θα μπορούσε να αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση υποτιμημένης μετοχής.

Έλα όμως που και άλλες εταιρίες ακινήτων διαπραγματεύονται με discount!

Και έλα όμως που υπάρχουν δεκάδες εισηγμένες οι οποίες θα μπορούσαν σήμερα να προσφέρουν ένα ελκυστικό story για αγορά.

Την ίδια ακριβώς στιγμή που στο ταμπλό της Σοφοκλέους ”ρέει αίμα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v