Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 27 2017

Οι ζημίες Grivalia, το μπόνους Τιτάν και σφηνάκια για ασφάλειες και ΧΑΚ

Οι ζημίες Grivalia, το μπόνους Τιτάν και σφηνάκια για ασφάλειες και ΧΑΚ

TITAN: Έσοδα 89,6 εκατ. ευρώ από συμψηφισμό αναβαλλόμενου φόρου εμφάνισε κατά τη χρήση 2016 η αμερικανική θυγατρική της Τιτάν, Titan America. Πρόκειται για έκτακτο έσοδο, που όμως δεν φάνηκε να επηρέασε τους επενδυτές, λόγω της εκτίμησης ότι η κερδοφορία της αμερικανικής θυγατρικής θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια.

Μετά την πρόωρη εξόφληση τον περασμένο Ιανουάριο ομολογιών ονομαστικής αξίας 88 εκατ. ευρώ που είχαν επιτόκιο 8,75%, η σχέση σταθερών/κυμαινόμενων επιτοκίων, όσον αφορά στον συνολικό δανεισμό του ομίλου, διαμορφώθηκε στο 83% με 17%.

 

GRIVALIA: Ζημίες, ύψους 13,6 εκατ., από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα στην εύλογη αξία επιβάρυναν την εισηγμένη το 2016. Η αναπροσαρμογή κατέστη αναγκαία, λόγω των πιέσεων τις οποίες δέχθηκαν τα μισθώματα.

Μέρος της πίεσης οφείλεται στη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος. Βάσει αυτής, η Grivalia, όπως και οι υπόλοιποι εκμισθωτές της αλυσίδας, αποδέχθηκε μείωση των ενοικίων από την «Ελληνικές Υπεραγορές-Σκλαβενίτης».

Η υπόθεση Μαρινόπουλος επιβάρυνε την Grivalia και με πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Αν, μάλιστα, δεν είχε εισπράξει 1,4 εκατ. ευρώ από κατάπτωση εγγυητικής επιστολής, η πρόβλεψη θα ήταν διπλάσια.

Υ.Γ. Υποθήκη σε 4 ιδιόκτητα ακίνητα της Grivalia, συνολικής αξίας 75 εκατ. ευρώ, θα βάλει η International Finance Corporation ( IFC) για το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ που δεν έχει εκταμιευθεί ακόμη.

 

INTERAMERICAN: Είναι θετικό που υπάρχει ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο, ακόμη και αν κάποιοι ενδιαφερόμενοι ίσως να μην έχουν ιδιαίτερα μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Γιάννης Καντώρος.

Ο CEO του γνωστού ασφαλιστικού ομίλου πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει μια τάση συγκέντρωσης της αγοράς σε «λιγότερα χέρια» και πως δεν έχει σημασία αν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ελληνικές ή όχι, αλλά το αν είναι ισχυρές και μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους και της κοινωνίας.

 

ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΟ ΧΑΚ: Τρίτη (μετά την Κύπρου και την Ελληνική) μεγάλη τράπεζα αναμένεται να αποκτήσει το ΧΑΚ, καθώς δρομολογείται η ένταξη της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΣΤΚ, που είχε κρατικοποιηθεί την άνοιξη του 2013, αναμένεται να διαθέσει το 25% των μετοχών της σε πελάτες και εργαζόμενους του Συνεργατισμού, ενώ θα αναζητηθεί και η συμμετοχή εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΥΠΡΟΥ: Μετά την απώλεια της πλειοψηφίας από τον ελληνικό Όμιλο (ιδιώτες μέτοχοι κατέβαλαν σε ΑΜΚ 40 εκατ. ευρώ), αλλάζει αυτή την εβδομάδα η ονομασία της Tράπεζας Πειραιώς στην Κύπρο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v