Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 29 2017

ΕΤΕ: Τα έκτακτα κέρδη και ζημίες που θα εγγραφούν στο β' τρίμηνο

ΕΤΕ: Τα έκτακτα κέρδη και ζημίες που θα εγγραφούν στο β τρίμηνο

ΠΩΛΗΣΗ UBB: Κατά περίπου 100 μονάδες βάσης θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής Τράπεζας, λόγω της προβλεπόμενης μεταβίβασης εντός Ιουνίου της βουλγαρικής UBB και της εταιρείας leasing, Interlease.

Το τίμημα που θα εισπράξει η Εθνική από τον βελγικό όμιλο KBC ανέρχεται σε 610 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο μήνα εισέπραξε μέρισμα 50 εκατ. ευρώ.

 

BANCA ROMANEASCA: Το όφελος από την παραπάνω πώληση αναμένεται όμως να αντισταθμισθεί, σε υπολογίσιμο βαθμό, από την αναμενόμενη πώληση της Banca Romaneasca (Ρουμανία).

Για την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές και εντός Ιουνίου αναμένεται η ανακήρυξη προτιμητέου πλειοδότη.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η Romaneasca θα πωληθεί κάτω από τα επίπεδα που την έχει αποτιμήμενη η Εθνική. Η πιθανή ζημία θα εγγραφεί λογιστικά με την υπογραφή της συμφωνίας.  

 

ΟΜΟΛΟΓΑ EFSF: Ομόλογα έκδοσης EFSF, ονομαστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ, αντάλλαξε (σ.σ. ως τις 15 Μαΐου) η Εθνική, στο πλαίσιο του προγράμματος βραχυχρόνιων μέτρων «ανακούφισης» του χρέους.

Η τράπεζα έδωσε στον ESM τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου και πήρε τίτλους ίσης αξίας σταθερού επιτοκίου, τους οποίους εν συνεχεία πούλησε (σ.σ. στον ESM), χωρίς κέρδος από τη συναλλαγή.

Κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου πώλησε στην ΕΚΤ ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας κέρδος 5 εκατ. ευρώ.

 

DTC: Στα 4,8 δισ. ευρώ ανήλθε στις 31 Μαρτίου το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου που πληροί τις προϋποθέσεις να μετατραπεί σε οριστική και εκκαθαρισμένη απαίτηση (Deferred Tax Credits- DTCs) από το Ελληνικό Δημόσιο. Το ποσό παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το τέλος του α' τριμήνου 2016.

Με την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο, επιβάλλεται στις τράπεζες ετήσια προμήθεια 1,5%. Ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ και επιβάλλεται επί του DTC που αναγνωρίστηκε στις 31.12.2016. Η επιβάρυνση για την ΕΤΕ ανέρχεται σε 8,3 εκατ. και θα καταβληθεί ως την 30ή Ιουνίου.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v