Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 14 2017

Sunlight: Τα «τι και πώς» που πρέπει να ξέρετε

Sunlight: Τα «τι και πώς» που πρέπει να ξέρετε

Δεδομένου ότι σήμερα ξεκινά η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο της Sunlight, η στήλη θεωρεί χρήσιμο να επικεντρώσει σε ορισμένα χαρακτηριστικά της εταιρίας, τα οποία βρήκε ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα:

- Παρότι δεν προκύπτει σε απόλυτο βαθμό με την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων, ο προσανατολισμός της εταιρίας είναι σχεδόν εντελώς εξαγωγικός, καθώς το 98% της παραγωγής κατευθύνεται στις… 100 χώρες στις οποίες έχει ήδη διεισδύσει η εταιρία!

- Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι το εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών στην Ξάνθη είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη και το εργοστάσιο ανακύκλωσης, το πλέον σύγχρονο σε όλη την ήπειρο.

- Ένα μέρος από τα χρήματα του ομολογιακού των 50 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί στρατηγικά για να ανοίξει τον δρόμο σε δύο μεγάλες αγορές.

Η μία αφορά στην ευρωπαϊκή αγορά «πρώτων εγκαταστάσεων», όπου η Sunlight έχει μικρό ποσοστό λόγω της τοποθεσίας του εργοστασίου στην Ελλάδα, που δεν της επιτρέπει να καλύπτει τις απαιτήσεις «just in time» των εργοστασίων οχημάτων. Προκειμένου λοιπόν να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο, όπως διαθέτει στην αγορά «αντικατάστασης», θα δημιουργήσει αποθηκευτικούς χώρους σε στρατηγικό σημείο.

Η δεύτερη αφορά στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου διαθέτει μεν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα (λόγω αποτελεσματικότερης -και φτηνότερης- τεχνολογίας, σε σχέση με τις εγχώριες εταιρίες), πλην όμως χρειάζεται υπερπόντιες αποθήκες για να μπορέσει να ανταποκριθεί.

Φυλάξαμε για το τέλος κάτι που κρίνουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον και αφορά στον χώρο δραστηριότητάς της. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην παρουσίαση σε θεσμικούς επενδυτές, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη αύξηση της διεθνούς ζήτησης μπαταριών με τεχνολογία μολύβδου, που είναι η «ειδικότητα» της Sunlight, για τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Avicenne Energy, ενώ η αύξηση από το 2000 έως το 2010 ήταν από τις 255 στις 280 Γιγαβατώρες (λίγο πάνω από 10%), οι συνολικές Γιγαβατόρες θα φτάσουν τις 350 έως το 2020 (αύξηση περίπου 25% μέσα σε μια δεκαετία), ενώ τα αμέσως επόμενα 5 χρόνια (2020-2025) θα υπάρξει νέα αύξηση της τάξεως του 20%!

Αν μάλιστα συνυπολογιστούν όλες οι τεχνολογίες μπαταρίας (λιθίου κ.λπ.), τότε η αύξηση της ζήτησης ανάμεσα στο 2010 και στο 2025 θα είναι σχεδόν… 210%.

Μιλάμε δηλαδή για μια «έκρηξη» που έχει ήδη αρχίσει και συντελείται, μέσα από τη διαρκή τεχνολογική ώθηση, στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας, που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος με πολλά χρόνια θητεία σε επιχειρήσεις του Πάνου Γερμανού, «θυμίζει πολύ το… μπουμ που εκδηλώθηκε με τη ραγδαία ανάπτυξη και εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v