Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 1 2002

Ο ”ευεργέτης” της αγοράς Νο3 (και...τελευταίο;)

Ως αναμενόταν από τους περισσότερους, (εξαιρούνται βεβαίως οι ...υπαίτιοι της προσπάθειας), η προσπάθεια στήριξης της μετοχής της Εμπορικής, με το ”φράγμα” στα 19 ευρώ, απεδείχθη χθες...ανεπιτυχής.

Κι αυτό, ενώ ως την 27η Σεπτεβρίου, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, δαπανήθηκαν από τη διοίκηση της τράπεζας άνω των 82 εκατομμυρίων ευρώ (περισσότερα από 28 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δρχ), με τα οποία όπως ανακοίνωσε η ίδια η τράπεζα αγοράστηκε το 5,19% των μετοχών ήτοι 4.335.220 μετοχές!!!

Χθες, αμέσως μετά τη διάσπαση, η τιμή διολίσθησε ως τα 17,66 ευρώ, (επιβεβαιώνοντας έτσι παλαιότερο σχόλιο του Χαμαιλέοντος για το τί θα συνέβαινε με την άρση των εντολών αγοράς στα 19 ευρώ) και εν συνεχεία... επανήλθε στα 18,72 ευρώ.

Βεβαίως το παιχνίδι ενδέχεται να μην έχει λήξει. Ο κ. Στουρνάρας, λένε οι ... κακές γλώσσες της αγοράς, θεωρητικά έχει ακόμη τη δυνατότητα να παρέμβει.

Διαδικαστικά, σημειώνουν γνώστες των χρηματιστηριακών τερτιπίων, ακόμη κι αν η τιμή δεν επανέλθει στα 19 ευρώ λόγω κάποιας γενικότερα ανοδικής τάσης, ενδέχεται να εκδηλωθούν αγορές από ”φίλιες” επενδυτικές δυνάμεις που θα ωθήσουν την τιμή στα 19 ευρώ, ή και να υπάρξει κάποια εντολή αγοράς στα 19 ευρώ, που θα απορροφήσει ότι βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα!!!

Το ερώτημα βεβαίως παραμένει αν όλη αυτή η κίνηση στήριξης της μετοχής - ακριβώς στα... όρια της τιμής κάτω από την οποία δεν επιτρέπονται περαιτέρω αγορές ιδίων μετοχών- ήταν σκόπιμη κι αν βεβαίως είναι σκόπιμη και τυχόν συνέχεια της.

Οι υπερασπιστές αυτής της πολυέξοδης προσπάθειας (που εκτιμήθηκε βέβαια δεόντως από άλλους παίκτες ως ευρεγετική ...πηγή άμεσης ρευστότητας σε προκαθορισμένη τιμή) επισημαίνουν ότι η κεφαλαιοποίηση της Εμπορικής κινείται πλέον σαφώς κάτω των ιδίων κεφαλαίων που η τράπεζα διαθέτει(ύψους 2 δισ. ευρώ), κάτω δηλαδή από το λεγόμενο book value.

Επειδή όμως ζούμε στο 2002, όπου τα ”πρότυπα” παίζουν το ρόλο τους, δεν μπορεί να αγνοηθεί και η ”άλλη άποψη”, μια άποψη μεγάλης χρηματιστηριακής, κατά την οποία με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, τα κεφάλαια της Εμπορικής θα μειωθούν κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ, λόγω ζημιών στα ίδια χαρτοφυλάκια, επαναγοράς μετοχών και υποχρεώσεων έναντι των ασφαλιστικών ταμείων.

Αν η άποψη αυτή είναι ακριβής, τότε η μετοχή εξακολουθεί και σήμερα να διαπραγματεύεται σαφώς... υψηλότερα του book value.

Υ.Γ. Φήμες που κυκλοφορήσαν χθες στην αγορά συσχέτιζαν την απότομη πτώση στο future του FTSE-20 που συνέβη μόλις διασπάστηκε η στήριξη της Εμπορικής, με το ενδεχόμενο πρότερης πληροφόρησης κάποιων κύκλων για το τί μέλλει γεννέσθαι στη χθεσινή συνεδρίαση... Ατυχώς το θέμα ξεπερνά το γνωστικό υπόβαθρο του Χαμαιλέοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v