Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 2 2017

Σφηνάκια για τράπεζες και χαλάρωση των capital controls

Σφηνάκια για τράπεζες και χαλάρωση των capital controls

CAPITAL CONTROLS: Με αγωνία περιμένουν όλοι τις αλλαγές στα capital controls. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών και πως στο υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.

Οι πλέον συντηρητικοί αναφέρουν ότι οι αλλαγές δεν θα φέρουν κάποια συνταρακτική αλλαγή στο όριο ανάληψης αλλά σε επιμέρους, ωστόσο σημαντικά θέματα, όπως η διευκόλυνση των επιχειρήσεων και δη όσων έχουν εισαγωγικό χαρακτήρα. Όσο για το όριο ανάληψης, οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να φθάσει τα 1.800 ευρώ τον μήνα από 1.680 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι συντηρητικοί, όμως, επισημαίνουν ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι και στην καλύτερη περίπτωση θα δοθεί η δυνατότητα εφάπαξ ανάληψης των 1.680 ευρώ, που σήμερα δίνονται σε δύο δόσεις των 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ: Δάνεια ονομαστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ διέγραψαν οι τράπεζες το δεκαπεντάμηνο μεταξύ 1/1/2016 με 30/3/2017.

Ειδικότερα, οι διαγραφές, κατά τη διάρκεια του 2016, ανήλθαν σε 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 800 εκατ. ευρώ το 2015, και αφορούσαν κυρίως καταγγελμένες απαιτήσεις επιχειρηματικών δανείων (2 δισ. ευρώ).

Στο α' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι συνολικές διαγραφές έφθασαν στο 1,4 δισ. ευρώ.

Η τακτική υψηλών διαγραφών συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και στην ως τώρα επίτευξη των σχετικών στόχων από πλευράς τραπεζών.

Από την άλλη, ως απότοκο των διαγραφών, μειώθηκε το ύψος των προβλέψεων (52,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 έναντι 54,1 δισ. ένα χρόνο πριν).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v