Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 28 2017

Το deal της ΕΤΕ στη Ρουμανία και οι επενδύσεις της... Βιοϊατρικής

Το deal της ΕΤΕ στη Ρουμανία και οι επενδύσεις της... Βιοϊατρικής

ΕΤΕ: Μαζί με τη ρουμανική θυγατρική της (Banca Romaneasca), η Εθνική πούλησε στον ουγγρικό όμιλο OTP και το μεγαλύτερο μέρος από τα ρουμανικά δάνεια, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, που είχαν… παρκαρισθεί στο παρελθόν σε άλλες θυγατρικές του ομίλου.

Η NBG Leasing IFN εξαιρέθηκε από τη συναλλαγή και θα εκκαθαρισθεί.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο αποτελεσμάτων, η πώληση οδηγεί σε εγγραφή κεφαλαιακής ζημίας στο τρέχον γ' τρίμηνο, ενώ τα βασικά εποπτικά κεφάλαια (CET I) ενισχύονται κατά 5 μονάδες βάσης, λόγω της απομόχλευσης. Η ρευστότητα της Εθνικής αυξάνεται κατά 650 εκατ. ευρώ.

 

Βιοϊατρική-επενδυτικό χαρτοφυλάκιο: Ένα αξιόλογο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε μετοχές εισηγμένες στο Χ.Α., κρατικά και εταιρικά ομόλογα διέθετε στο τέλος του 2016 η Βιοϊατρική, μητρική του ομώνυμου ομίλου.

Η εταιρεία είχε τοποθετημένα σε ομόλογα γερμανικού Δημοσίου 6,7 εκατ. ευρώ (κόστος αξίας κτήσης), σε μερίδια του JPM Euro Liquidity fund 5,8 εκατ. ευρώ, σε εταιρικές ομολογίες ΟΤΕ και ΕΛΠΕ 2,07 εκατ. ευρώ και σε έντοκα εξάμηνα γραμμάτια Δημοσίου (σ.σ. έληξαν στις 17 Ιουλίου) 1 εκατ. ευρώ.

Από τις θέσεις σε ελληνικές μετοχές ξεχώριζε η Εθνική (κόστος κτήσης 0,82 εκατ. ευρώ) και η Eurobank.

Συνολικά σε ομόλογα, μετοχές και μερίδια, η Βιοϊατρική είχε τοποθετημένα 17,5 εκατ. ευρώ και η τρέχουσα αξία τους στο τέλος του 2016 ανερχόταν σε 16,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα, αν το χαρτοφυλάκιο έχει διατηρηθεί αλώβητο, η αξία τους θα είναι υψηλότερη.

Σημειώνεται ότι ο δανεισμός της μητρικής ανέρχεται σε μόλις 20 εκατ. ευρώ και του ομίλου σε 22,6 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v