Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 4 2002

Στήριξη και αγορές από μετόχους

Είναι γεγονός ότι ολοένα και πληθαίνουν οι αποφάσεις για αγορά ιδίων μετοχών, οι ανακοινώσεις για αγορές μετοχών από συνδεδεμένες εταιρίες, αλλά και οι γνωστοποιήσεις μετόχων ότι προτίθενται να αγοράσουν μετοχές των εταιριών στις οποίες συμμετέχουν.

Ως ”ένδειξη” για κάποια αντίδραση της αγοράς, το ”κύμα” τέτοιου είδους γνωστοποιήσεων κάτι πρέπει να σημαίνει, τουλάχιστον ως προς τις εκτιμήσεις ορισμένων παραγόντων της αγοράς, αλλά και ως προς τη διάθεση αντίστασης” στο πτωτικό κύμα. (παρότι οι ως τώρα απόπειρες αποδείχτηκαν επί το πλείστον ανεπιτυχείς)

Από την άλλη πλευρα, δεν μπορεί παρά να γίνει και κάποιος ”ποιοτικός” διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οταν κάποιες (κρατικές ως προς το ποιός κάνει...κουμάντο) εταιρίες, χρησιμοποιούν συνδεδεμένες εταιρίες για να στηρίξουν άλλες εταιρίες του ιδίου ομίλου, τίθεται το θέμα της σκοπιμότητας και του οφέλους των λοιπών (ιδιωτών) μετόχων.

Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα όταν ένας ιδιώτης μέτοχος βάζει το χέρι στην τσέπη του για να αγοράσει μετοχές κάποιας εταιρίας στην οποία μετέχει, όπως ανακοίνωσε ότι θα πράξει ο Ανδρέας Βγενόπουλος της Marfin, (αναγγελία αγοράς 300.000 μετοχών της Marfin Classic), ή όπως έπραξε πρόσφατα ο κ. Κωστόπουλος της Alpha Bank.

Tουλάχιστον ρισκάρουν τα δικά τους λεφτά, ενώ κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες πωλούν μετοχές τους και βάζουν την εταιρία να αγοράσει... ίδιες μετοχές!!!

Αλλά αυτό το θέμα θα το προσεγγίσουμε και ...εκτενέστερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v