Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 8 2018

Η περιπέτεια των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο και η τελική κρίση

Η περιπέτεια των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο και η τελική κρίση

Στον Άρειο Πάγο θα φθάσει να κριθεί, όπως όλα δείχνουν, το τι θα συμβεί με τους περίπου 70 χιλιάδες δανειολήπτες -στεγαστικών κυρίως- δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Στις 29 Δεκεμβρίου εκδόθηκε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά, με την οποία απορρίπτεται η έφεση της τράπεζας και δικαιώνονται -και- σε δεύτερο βαθμό οι δανειολήπτες. Οι τελευταίοι καλούνται να αποπληρώσουν το δάνειο, με βάση την ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, κατά την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι ενδιαφέρον καθώς στην πράξη θεωρεί το στεγαστικό σε ελβετικό φράγκο επενδυτικό προϊόν. Κρίνει, δηλαδή, μη επαρκείς τόσο τους σχετικούς όρους προειδοποίησης για τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο στη σύμβαση, όσο και την προστασία έναντι του συναλλαγματικού κινδύνου.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η παραπάνω τελεσίδικη απόφαση, παρότι είναι η πρώτη από μεγάλο Εφετείο της επικράτειας, δεν δημιουργεί νομολογία, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντικρουόμενων αποφάσεων των δικαστηρίων.

Υπό το παραπάνω πρίσμα εκτιμούν ότι το θέμα θα κριθεί στον Άρειο Πάγο, καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει έχει ατονήσει τους τελευταίους μήνες.    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v