Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 31 2018

Η αποτίμηση της Cyta Hellas και η Forthnet

Η αποτίμηση της Cyta Hellas και η Forthnet

Ψηλά τον πήχη για τη διαδικασία στρατηγικού επενδυτή στη Forthnet βάζει η συμφωνία για την εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone Ελλάδας, με βάση τη συνήθη πρακτική των «συγκριτικών» αποτιμήσεων.

Γνώστες της αγοράς  υποστηρίζουν πως η Cyta Hellas των 360.000 συνδρομητών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αποτιμήθηκε σε όρους enterprise value στα 118 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 320 ευρώ ανά συνδρομητή.

Τότε, λένε οι ίδιοι, η αξία της Fοrthnet, που διαθέτει περί το ένα εκατομμύριο συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικής τηλεόρασης, θα μπορούσε να κινηθεί σε επίπεδα κοντά στα 320 εκατ. ευρώ.

Αν μάλιστα κάποιος γίνει πιο… τολμηρός και υπολογίσει την αποτίμηση της Cyta Hellas με βάση τον κύκλο εργασιών, που ήταν το 2016 περί τα 91 εκατ. ευρώ, τότε προκύπτουν ακόμη υψηλότερα «νούμερα».

Διότι τότε, η Fοrthnet  που είχε έσοδα περίπου 3,5 φορές περισσότερα, θα πρέπει να αποτιμηθεί και 3,5 φορές ακριβότερα, δηλαδή περί τα 420 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα είναι αν θα χτυπήσουν εξίσου ψηλά και οι υποψήφιοι επενδυτές που συμμετέχουν στη διαδικασία της Nomura, ορισμένοι εκ των οποίων συμμετείχαν και στη διαδικασία πώλησης της Cyta.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v