Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 12 2018

Τράπεζες: Το stress test φοβούνταν, το TAR βγάζει… αγκάθια

Τράπεζες: Το stress test φοβούνταν, το TAR βγάζει… αγκάθια

STRESS TEST: Ενημέρωση από τον SSM για τρέχοντα θέματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) είχαν την περασμένη Παρασκευή οι διοικήσεις των τραπεζών.

Η άσκηση συνεχίζεται, στο τεχνικό της σκέλος, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, ενώ στον στίβο της πολιτικής διαπραγμάτευσης οι έντονες ζυμώσεις μόλις ξεκίνησαν.

Παρότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα του εν εξελίξει «παζαριού», όλα δείχνουν ότι οδηγός για το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών είναι η επιτυχής έξοδος της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα.

Πιστοποίηση της παραπάνω προσήλωσης είναι ότι όποτε χρειάστηκε, αποσοβήθηκαν πρωτοβουλίες που οδηγούσαν σε επιδείνωση των συνθηκών, υπό τις οποίες «στρεσάρονται» οι ισολογισμοί των τραπεζών.

 

TROUBLED ASSET REVIEW: Αντίθετα, οι τράπεζες είναι σε επιφυλακή για την ανασκόπηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Troubled Asset Review - TAR), που διενεργεί στις εγχώριες συστημικές τράπεζες ο SSM.

Παρότι τα ευρήματα του ελέγχου δεν θα συνυπολογισθούν στο stress test, καθώς οι όποιες προσαρμογές στην περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και στο ύψος των προβλέψεων θα διενεργηθούν εντός της τρέχουσας χρήσης, ο SSM δείχνει μεγάλη επιμονή στην ανάλυση των στοιχείων.

Εξέλιξη που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της ανασκόπησης ή επανόδου του SSM, μέσω των επιτόπιων ελέγχων που διενεργεί κάθε χρόνο στις τράπεζες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v