Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 28 2018

Η ώρα της αλήθειας για τον όμιλο Καλογρίτσα

Η ώρα της αλήθειας για τον όμιλο Καλογρίτσα

Λύση για τις εργολαβίες που εκτελεί ή έχει μειοδοτήσει (όπως οι τέσσερις από τις οκτώ εργολαβίες του άξονα Πάτρα - Πύργος) ο όμιλος Καλογρίτσα αναζητούν πλέον στο υπουργείο Υποδομών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας στη λήψη μέτρων κατά του κατασκευαστικού ομίλου, του οποίου αποτελεί το μεγαλύτερο πιστωτή.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως, όπως είχε αποκαλυφθεί πέρυσι από τον Σκάι, στην Τράπεζα Αττικής είχαν στείλει από τις αρχές του 2017 σειρά σκληρών επιστολών στην πλευρά Καλογρίτσα, με τις οποίες ζητούσαν αλλαγή στάσης, αποπληρωμή τμήματος των δανείων που ξεπερνούσαν τα 108 εκατ. ευρώ, καθώς και περιορισμό του «σκληρού μαρκαρίσματος» στα στελέχη της τράπεζας.

Τι έγραφαν εκείνες οι επιστολές; Για παράδειγμα, πως η σημερινή διοίκηση της Τράπεζας Αττικής παρέλαβε «τον λογαριασμό του ομίλου σας σε δυσανάλογο ύψος αναφορικά με τις εξασφαλίσεις του και μάλιστα έναν λογαριασμό που αυξήθηκε υπερβολικά στο άμεσο παρελθόν και σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα».

«Σας έχουμε καταστήσει γνωστό ότι οφείλετε να εξεύρετε άλλες πηγές χρηματοδότησής σας, από άλλες τράπεζες και εξ ιδίων διαθεσίμων σας, διότι η τράπεζά μας αδυνατεί να υπερβεί σε χρηματοδοτήσεις το όριο που σας θέσαμε, των 108 εκατ. ευρώ». «Πώς ζητάτε πρόσθετη χρηματοδότηση από την τράπεζά μας και όχι από άλλες τράπεζες και μάλιστα πιεστικά, όταν γνωρίζετε ότι με τα απαιτούμενα ποσά υπερβαίνετε το όριο των 108 εκατ. ευρώ;».

Στην Τράπεζα Aττικής αναρωτιούνταν, επίσης, «πώς είναι δυνατόν να ζητάτε τη χορήγηση νέων εγγυητικών καλής εκτελέσεως για έργα που δεν έχετε εξεύρει τους αναγκαίους για την κατασκευή τους πόρους; Και με ποια λογική, για όλα αυτά, απευθύνετε απειλητικά και απαράδεκτα μηνύματα και επιστολές στα στελέχη μας;». Και κατέληγαν πως «εάν δεν είστε σε θέση να φέρετε σε πέρας τα έργα που έχετε αναλάβει, είτε με χρηματοδοτήσεις άλλων τραπεζών ή τρίτων, άλλως εξ ιδίων σας, τότε θα μας αναγκάσετε να σας θέσουμε υπό την εποπτεία μας και να επιδιώξουμε να αναλάβουν και αποπερατώσουν τα εν εξελίξει έργα σας άλλοι αξιόπιστοι φορείς».

Φαίνεται πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο…

Το ζήτημα είναι πως ο όμιλος Καλογρίτσα κατάφερε να μειοδοτήσει, με εκπτώσεις άνω του 50%, στις τέσσερις από τις οκτώ εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, καθώς και σε σειρά εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ για τα δίκτυα της ΔΕΗ.

Τώρα, αν δεν βρεθεί λύση, κάποιος πρέπει να κατασκευάσει και τα έργα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v