Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 5 2018

FF Group: Η εύλογη αξία και ο πονοκέφαλος των διαχειριστών

FF Group: Η εύλογη αξία και ο πονοκέφαλος των διαχειριστών

Στις 25 Μαΐου, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της μετοχής της FF Group, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών υπενθύμισε με επιστολή της στις ΑΕΔΑΚ και ΑΕΔΟΕΕ ότι θα πρέπει να αποτιμούν πλέον την εταιρεία με εύλογη αξία.

Λογική και αναμενόμενη κίνηση καθώς είχε μεσολαβήσει η δήλωση αδυναμίας της FF Group να παράσχει στοιχεία, κάτι που αποτελεί σημαντικότατη εταιρική εξέλιξη. Επομένως δεν θα μπορούσαν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια να αποτιμούν τη μετοχή, με την αξία που είχε στο ταμπλό πριν την αναστολή.

Κάπου εδώ, όμως, ξεκινούν τα δύσκολα.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για την ορθότητα των δημοσιευμένων στοιχείων του ομίλου Folli Follie, οι διαχειριστές κεφαλαίων, οι εσωτερικοί ελεγκτές και οι υπεύθυνοι compliance των ΑΕΔΑΚ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέθοδο προεξόφλησης ταμειακών ροών.

Η μόνη μέθοδος αποτίμησης ισολογισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είναι αυτή της ανακτήσιμης αξίας. Μόνο που η Ε.Κ. δεν έδωσε καμιά οδηγία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν σημαντικές διαφορές στον υπολογισμό της ανακτήσιμης αξίας.

Κάποια ΑΕΔΑΚ μπορεί να πάρει το συντηρητικό σενάριο και να αποτιμήσει τη μετοχή στο 0,10 ευρώ, βλέποντας ότι τα ομόλογα διαπραγματεύονται στο 35% με 40% της ονομαστικής τους αξίας, και κάποια άλλη να κρίνει ότι η ανακτήσιμη αξία είναι αισθητά μεγαλύτερη, συνυπολογίζοντας τις συμμετοχές σε Dufry, Αττικά Πολυκαταστήματα, τα ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Η ευθύνη που επωμίζονται οι Επιτροπές Αποτίμησης είναι μεγάλη, ιδιαίτερα στα Αμοιβαία Κεφάλαια που διαθέτουν σημαντική θέση επί του τίτλου της FF Group ως ποσοστού επί του NAV.

Tο ύψος της ανακτήσιμης αξίας θα κρίνει τη «χασούρα» του υφιστάμενου μεριδιούχου και την τύχη αυτού που θα αγοράσει την επόμενη ημέρα μετά την αποτίμησή της σε εύλογη αξία.

Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση, που γίνεται δυσκολότερη από το γεγονός ότι ενώ μεσολάβησαν τόσες ημέρες από την αρχική έκθεση της QCM και πέντε εργάσιμες από την αναστολή, δεν έχει προκύψει καμιά νέα εξέλιξη.

Ούτε καν για το πραγματικό ύψος των ταμειακών διαθεσίμων...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v