Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2018

Υπόθεση Ρόκας: Ηττα Iberdrola (με προεκτάσεις;) στον Αρειο Πάγο

Υπόθεση Ρόκας: Ηττα Iberdrola (με προεκτάσεις;) στον Αρειο Πάγο

Σε πολλοστή δικαστική ήττα (αυτή τη φορά στον Άρειο Πάγο) υποχρεώθηκε η ισπανική Iberdrola για την υπόθεση της δημόσιας πρότασης που είχε υποβάλει στην πάλαι ποτέ εισηγμένη εταιρεία ΡΟΚΑΣ.

Έτσι, μετά το Πολυμελές Πρωτοδικείο, το Τριμελές Εφετείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας (είχε επικυρώσει το πρόστιμο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), ήρθε τώρα η σειρά του Αρείου Πάγου, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση της 26ης Μαρτίου αποφάσισε πρόσφατα την απόρριψη του αιτήματος της ισπανικής εταιρείας για αναίρεση των καταδικαστικών αποφάσεων τόσο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου όσο και του Τριμελούς Εφετείου.

Οι «παλαιότεροι» θα θυμούνται πως η υπόθεση είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2008, όταν η Iberdrola (βασικότερος μέτοχος της ΡΟΚΑΣ) υπέβαλε δημόσια πρόταση προσφέροντας 16 ευρώ για κάθε κοινή μετοχή και 11 ευρώ για κάθε προνομιούχο μετοχή, ενώ ουσιαστικά η δημόσια πρόταση έπρεπε να είχε γίνει από τον Μάρτιο του 2007 σε σαφώς υψηλότερες τιμές.

Έτσι, το Τριμελές Εφετείο είχε ορίσει τιμήματα αυξημένα κατά 5,75 ευρώ για τις κοινές μετοχές και κατά 10,5 ευρώ για τις προνομιούχες.

Κατά την άποψη νομικών κύκλων, η συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου:

Πρώτον, καταδεικνύει ότι εφεξής τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας θα χαίρουν ενισχυμένης προστασίας από τα δικαστήρια (ειδικά υπό το πρίσμα της ίσης μεταχείρισης) και

δεύτερον, έρχεται σε μια «καυτή» περίοδο, ιδίως λόγω της υπόθεσης της εταιρείας Folli Follie, όπου ενδέχεται να δούμε διαφόρων τύπων δράσεις από μετόχους μειοψηφίας και ομολογιούχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v