Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 19 2018

Η αναπάντεχη συναίνεση των κομμάτων και οι αλλαγές στο ΓΕΜΗ

Η αναπάντεχη συναίνεση των κομμάτων και οι αλλαγές στο ΓΕΜΗ

Μια νέα αρχή στο θέμα της εποπτείας των επιχειρήσεων έγινε με τα δύο νομοθετήματα που ψήφισε, με ευρύτατη πλειοψηφία, η Βουλή για τις ΕΠΕ και τις ΑΕ, και τα οποία ήταν και μνημονιακές δεσμεύσεις. Όμως, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, που προχώρησε τα δύο νομοσχέδια, ετοιμάζει και μια πιο σημαντική παρέμβαση για τον Σεπτέμβριο: Σχέδιο νόμου που θα ολοκληρώνει το θέμα της εποπτείας με αναβάθμιση του ΓΕΜΗ, που σήμερα υπολειτουργεί.

Ο Στ. Πιτσιόρλας, που χρειάστηκε να περιμένει την αλλαγή υπουργού στο Οικονομίας ώστε να αποκτήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες, προώθησε δύο νομοσχέδια που έτυχαν ευρείας πλειοψηφίας, με το ΚΚΕ να καταψηφίζει και τη Χρυσή Αυγή να δηλώνει «παρών» στο νομοσχέδιο για τις ΕΠΕ, ενώ στην περίπτωση των ΑΕ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν και «παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.

Επίσης, από τα πρακτικά των συνεδριάσεων φαίνεται ότι και στις δύο περιπτώσεις εισακούσθηκαν προτάσεις και παρατηρήσεις των βουλευτών. Χαρακτηριστικά κατατέθηκαν στην περίπτωση των ΕΠΕ 10 νομοτεχνικές και στις ΑΕ (πολύ μεγάλο νομοθέτημα) περί τις 70 νομοτεχνικές που ενσωμάτωσαν παρατηρήσεις όλων των πλευρών. Προφανώς και έγινε εύλογη κριτική από όλες τις πτέρυγες, αλλά σε γενικές γραμμές έγιναν ήπιες κι εποικοδομητικές τοποθετήσεις.

Ακόμη, στις ΕΠΕ έγινε συγκερασμός δύο τροπολογιών που είχαν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και έγινε τελικά δεκτή τροποποίηση που κάλυψε και τις δύο πλευρές. Στις ΑΕ έγινε δεκτή τροπολογία για την προστασία των μικρομετόχων που κατέθεσαν οι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Κατσιαντώνης και Ευστάθιος Παναγούλης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v