Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 9 2019

Η ρήτρα... ασφάλειας για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το ξεμπέρδεμα της Μασούτης

Η ρήτρα... ασφάλειας για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το ξεμπέρδεμα της Μασούτης

ΔΑΑ: Δικαίως διαμαρτύρεται η διοίκηση της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) για την καθυστέρηση στην ψήφιση της ανανεωμένης σύμβασης παραχώρησης, με βάση την οποία η εταιρεία θα διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι το 2046.

Ομως και η διοίκηση της ΔΑΑ έχει συμφωνήσει, κάτι που γνωρίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πιστώτριες τράπεζες και άλλοι εμπλεκόμενοι, στην αύξηση του τιμήματος του 1,115 δισ. ευρώ (1,382 δισ. με τον ΦΠΑ) κατά περίπου 330.000 ευρώ ημερησίως από 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση από τα τρία μέρη που εμπλέκονται (ΔΑΑ, ΥΠΟΙΚ και ΤΑΙΠΕΔ).

Γιατί μπήκε, με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΑΑ, ο όρος των 330.000 ευρώ ημερησίως καθώς και ο όρος που προβλέπει ως τελευταία ημερομηνία υπογραφής την 30ή Απριλίου 2019;

Για να αποφευχθούν όσα παρατράγουδα συνέβησαν την προηγούμενη διετία. Τότε που το τίμημα για την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, που αρχικά έληγε το 2026, είχε υπολογιστεί με βάση εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τουριστικής κίνησης. Ετσι φτάσαμε, πάλι εξαιτίας διάφορων καθυστερήσεων, στο σημείο να υπογραφεί η αρχική σύμβαση με αποτίμηση της 20ετούς επέκτασης μόλις στα 487 εκατ. ευρώ, όταν η ΔΑΑ ανακοίνωνε απανωτά ρεκόρ επιβατικής κίνησης!

Χρειάστηκε η παρέμβαση της Κομισιόν για να υπερδιπλασιαστεί το τίμημα και να φτάσει στο 1,115 δισ. ευρώ.

«Για λόγους ασφαλείας», λοιπόν, μπήκε στη νέα σύμβαση πως το συγκεκριμένο τίμημα θα αυξάνεται κατά 330.000 ευρώ την ημέρα. Ετσι θα υπήρχε και πίεση (στη μία πλευρά, όπως αποδεικνύεται...) για επιτάχυνση των διαδικασιών. Τώρα οι μεν διαμαρτύρονται και οι δε κάνουν την... πάπια.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να σταματήσει να πληρώνει το 330άρι ημερησίως η ΔΑΑ, πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης, η οποία στη συνέχεια θα κυρωθεί από τη Βουλή.

 

ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Ξεμπερδεύει το κουβάρι με την «Προμηθευτική Τροφίμων» και την «Προμηθευτική Κρεάτων», που λόγω της εξαγοράς της πρώτης από τη Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, ενέπλεξε τον βορειοελλαδίτικο όμιλο σε διεκδικήσεις πιστωτών της «Προμηθευτική Κρεάτων».

Όπως πληροφορείται η στήλη, πιστωτές της «Προμηθευτική Κρεάτων» αποσύρονται από τη δικαστική διεκδίκηση έναντι της «Προμηθευτική Τροφίμων», κατόπιν «αμοιβαίων εξηγήσεων» και παροχής «πρόσθετων στοιχείων».

Τέλος καλό... όλα καλά λοιπόν για τη Μασούτης, που μέσω της «Προμηθευτική Τροφίμων» κάνει το άνοιγμά της στην αγορά της Αττικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v