Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 22 2019

Nexans Hellas: Μια ιστορία γεμάτη χαμένους

Nexans Hellas: Μια ιστορία γεμάτη χαμένους

Πλήρης η επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του Euro2day.gr την Παρασκευή, που ήθελε το ντέρμπι της δημόσιας πρότασης στη Νexans Hellas να μετατρέπεται σε νίκη του βασικού μετόχου Νexans Participations και σε επικείμενη αποχώρηση του τίτλου από το ταμπλό του ΧΑ.

Άλλωστε από την περασμένη Παρασκευή είχε λήξει το δικαίωμα του προτείνοντος να προχωρήσει σε καλύτερη προσφορά, ενώ παράλληλα η Νexans Participations είχε προειδοποιήσει για μετέπειτα «διασυνοριακή συγχώνευση» (δηλαδή οι Έλληνες μέτοχοι μειοψηφίας θα αποκτούσαν τίτλους μιας, άγνωστης σε αυτούς, μη εισηγμένης εταιρείας του εξωτερικού).

Το fund της GMG Globetrotter απέσυρε την εντολή αγοράς στο 1,61 ευρώ και έτσι οι Έλληνες μικρομέτοχοι «έριξαν λευκή πετσέτα», αρχίζοντας να ρευστοποιούν τις θέσεις τους στο 1,60 ευρώ, με αγοραστή τον βασικό μέτοχο.

Ποιος μπορεί να είναι ο απολογισμός της όλης διαδικασίας;

Πρώτον, οι πλείστοι Έλληνες μικροεπενδυτές «κλείδωσαν» τη ζημία τους στη συγκεκριμένη μετοχή, καθώς είναι κατά κανόνα μακροπρόθεσμα τοποθετημένοι στον τίτλο, είναι αγορασμένοι σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα τιμών και έχουν ξεχάσει από πότε έχουν να πάρουν μέρισμα.

Δεύτερον, το γαλλικό fund της HMG Globetrotter (ελέγχει κάτι παραπάνω από το 5% των μετοχών) μάλλον όταν στο μέλλον ακούει για Ελλάδα, θα… τρέχει μακριά. Είχε «γράψει» ένα σκασμό ζημίες από τη δημόσια πρόταση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, έρχεται τώρα και η δημόσια πρόταση της Νexans Hellas για να υποχρεωθεί σε απώλειες για δεύτερη φορά, από την ίδια χώρα, με τον ίδιο τρόπο! Ευτυχώς γι’ αυτήν, συμμετείχε στην ΑΜΚ του 2016 στο 1,21 ευρώ, οπότε μετρίασε το ύψος της «τρύπας».

Τρίτον, ο ΟΤΕ θα απομείνει πλέον η μόνη εισηγμένη εταιρεία του ΧΑ που θα ελέγχεται μετοχικά από ξένο πολυεθνικό όμιλο. Αποχωρούν οι Μινωικές Γραμμές, ενώ παλαιότερες περιπτώσεις ήταν για παράδειγμα αυτές της Interamerican, της Παπαστράτος, του Παυλίδη, της Vodafone, της Crown Hellas Can, της ΕΛΑΪΣ και της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Και τέταρτον, η αποτίμηση εξόδου από το ΧΑ της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 36,8 εκατ. ευρώ, όταν μόνο μέσα στο 2016 η εταιρεία άντλησε μέσω ΑΜΚ το ποσό των 21,08 εκατ. ευρώ με τη μορφή μετρητών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v