Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 19 2019

Τι συμβαίνει με Αττικής και Praxia Bank

Τι συμβαίνει με Αττικής και Praxia Bank

Σε επίπεδο «κουβέντας», που μάλιστα φέρεται κατά κύριο λόγο να αφορά τον κύκλο συμφερόντων του βασικού μετόχου της Praxia Bank, Βοb Diamond, και μέλος της… κυβέρνησης (με πρότερη «εμπειρία» σε θέματα επενδύσεων), φαίνεται ότι περιορίζεται έως στιγμής το θρυλούμενο «συνοικέσιο» με την Tράπεζα Αττικής.

Τόσο η διοίκηση της Αττικής όσο και οι αρμόδιες αρχές δηλώνουν επισήμως άγνοια για το σενάριο συγχώνευσης, διαψεύδοντας και τα περί προγραμματισμένων συναντήσεων με τον κ. Diamond.

Η πλευρά της Praxia διαψεύδει κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο που εμπλέκει την Αττικής, επαναβεβαιώνοντας ότι ο βασικός της μέτοχος είναι σε αναζήτηση επενδυτών, με σύμβουλο τη UBS, την οποία μάλιστα αποκαλεί «μια ανοικτή διαδικασία χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως».

Διαδικασία η οποία πάντως, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, φαίνεται να έχει αποφέρει έως στιγμής πενιχρά αποτελέσματα.

Αρκετοί ειδήμονες που ρωτήθηκαν από τη στήλη συμφωνούν πως μια πρόταση συγχώνευσης των δύο, χωρίς επένδυση νέων κεφαλαίων από τον κ. Diamond, δεν συνάδει με τον σχεδιασμό (και τις ανάγκες) της Αττικής, η οποία επιδιώκει να διευρύνει τη μετοχική της βάση, αντλώντας κάποια στιγμή φρέσκα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν το project ανάπτυξης των εργασιών της.

Με τα υφιστάμενα δεδομένα, σε περίπτωση που η Atlas Merchant εισφέρει το 100% της Praxia στην Αττικής μέσω αύξησης κεφαλαίου, μόνο με εισφορά εις είδος, θα μετατραπεί σε μέτοχο μειοψηφίας με ποσοστό μικρότερο του 10%. Εξέλιξη που θα διευκόλυνε μεν τον κ. Diamond να αποεπενδυθεί, δεν θα υποστήριζε όμως «ενεργητικά» τον σχεδιασμό της Αττικής.

Εκτός αν εμφανιστεί πρόθυμος να προσφέρει και αρκετό «νέο χρήμα».

Σε κάθε περίπτωση, οι «κουβέντες» που φαίνεται πως έγιναν και διέρρευσαν, λένε οι… κακές γλώσσες, ουδέν καλό υποδηλώνουν για το μέλλον «της πρώτης digital τράπεζας» στην Ελλάδα. Οι ίδιες αναφέρουν δηκτικά ότι «τα έξοδα δικτύου πολλοί τα μίσησαν, τις φτηνές καταθέσεις όμως, ουδείς».

Ίδωμεν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v