Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 31 2020

Alpha Bank: Ετσι είναι δομημένη η τιτλοποίηση Galaxy

Alpha Bank: Ετσι είναι δομημένη η τιτλοποίηση Galaxy

Μορφοποιήθηκαν, πλέον, οι βασικοί αριθμοί της τιτλοποίησης Galaxy και η επενδυτική κοινότητα αποκτά μια πρώτη εικόνα της δομής του project και των προσδοκιών της τράπεζας.

Όπως είναι γνωστό, η Alpha «τρέχει» διαγωνιστική διαδικασία, για την πώληση ως του 95% των τίτλων ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης τιτλοποιηθέντων δανείων, μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα μετέφερε, στο τέλος Απριλίου, σε τρία οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs), τα οποία συστάθηκαν στην Ιρλανδία, τα δάνεια και οι εταιρείες εξέδωσαν ομόλογα τριών τάξεων.

Η αθροιστική ονομαστική αξία των τριών τίτλων πρώτης διαβάθμισης (senior notes), τους οποίους θα διακρατήσει κατά 100% η τράπεζα, προσεγγίζει τα 3,7 δισ. ευρώ και φέρουν επιτόκιο 0,75%. Για τους παραπάνω τίτλους, η τράπεζα έχει ήδη ζητήσει ή θα ζητήσει λήψη κρατικής εγγύησης από το πρόγραμμα «Ηρακλής».

Από τις οικονομικές καταστάσεις προκύπτει ότι το αθροιστικό ύψος των τριών τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) ανέρχεται μόλις σε 730 με 740 εκατ. ευρώ και φέρουν επιτόκιο 4%.

Αν τα παραπάνω νούμερα δεν αναθεωρηθούν, η Alpha θα εγγράψει, πιθανώς, πρόσθετες προβλέψεις για το τιτλοποιηθέν χαρτοφυλάκιο, εντός της τρέχουσας χρήσης. Αλλιώς δεν προκύπτει λογιστική ζημιά της τάξης των 2 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, οι τίτλοι χαμηλής διαβάθμισης (junior notes) θα ανέλθουν στα 6,4 δισ. ευρώ και το σχήμα θα «κουμπώσει».

Σημειώνεται ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πέρασαν τέσσερις επενδυτές, οι οποίοι θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στις αρχές Οκτωβρίου.

Η τράπεζα, πάντως, αναμένει ότι η τελική επίδραση στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από την τιτλοποίηση και την πώληση ως του 100% της Cepal θα υποχωρήσει από τα επίπεδα των 460-490 μ.β. σε αυτά των 250 με 280 μ.β., λόγω της μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v