Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 16 2020

Πώς ο κορωνοϊός διέσωσε το... ΕΣΠΑ

Πώς ο κορωνοϊός διέσωσε το... ΕΣΠΑ

Οριστικά παρελθόν αποτελεί η αγωνία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλίων της 4ης Προγραμματικής Περιόδου, δηλαδή του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Το ενδεχόμενο να χαθούν, δηλαδή να επιστραφούν κοινοτικοί πόροι στο τέλος του 2023, ήταν κάτι από παραπάνω ορατό, μέχρι να ενσκήψει η πανδημία του κορωνοϊού.

Ήδη, από το πρώτο του κύμα, την περασμένη Άνοιξη, άνοιξαν οι «κάνουλες» του ΕΣΠΑ, καθώς σχεδόν όλα τα έκτακτα μέτρα στήριξης χρηματοδοτήθηκαν από αυτό. Μάλιστα, στο πλαίσιο της πρώτης, μίνι αναθεώρησης του ΕΣΠΑ για το έτος 2020, μεταφέρθηκαν πόροι από τομεακά και περιφερειακά προγράμματα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), το οποίο είναι αυτό που διαχέει τη ρευστότητα.

Και η κάνουλα του ΕΠΑνΕΚ δεν λέει να κλείσει, καθώς συνεχώς ενισχύεται με πόρους. Η πιο πρόσφατη «κατάθεση» που δέχτηκε, είναι ύψους 183,5 εκατ. ευρώ και «χορηγοί» είναι το ΕΠ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και το ΕΠ Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα (ΜΔΤ).

Ουσιαστικά, όσα προγράμματα επενδύσεων δεν παρουσιάζουν απορρόφηση στέλνουν τα κεφάλαια στο ΕΠΑνΕΚ, που αναλαμβάνει τη διανομή στοχεύοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας με μέτρα όπως τα επιδόματα και η επιστρεπτέα προκαταβολή. 

Και σε αυτό το μέτωπο, η ζήτηση είναι τεράστια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v