Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 21 2021

Ελλάκτωρ: Η παρουσίαση των Ολλανδών και το σχέδιο που... δεν εμφανίστηκε

Ελλάκτωρ: Η παρουσίαση των Ολλανδών και το σχέδιο που... δεν εμφανίστηκε

H στήλη οφείλει να ομολογήσει ότι δεν εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από την παρουσίαση της Reggeborgh για την Ελλάκτωρ που δημοσιοποιήθηκε χθες

Διότι από τις 16 σελίδες της παρουσίασης, οι πέντε αφορούν το «προφίλ» της Reggeborgh, οι τρεις το προφίλ του προτεινόμενου Δ.Σ., οι δύο αποτυπώνουν/συγκρίνουν την πορεία της μετοχής της Ελλάκτωρ και δεικτών αποτελεσματικότητας, ενώ μόλις μία (1) αφορά το «όραμά» της για το μέλλον της εταιρείας!

Όπου όμως, σε αυτή τη μία σελίδα, εκτός της πρόθεσής τους να στηρίξουν την αύξηση των 50 εκατ. ευρώ (με την προϋπόθεση όμως ότι θα εκλέξουν το διοικητικό συμβούλιο που θέλουν), οι Ολλανδοί δεν αναφέρουν τίποτα συγκεκριμένο, πέρα από γενικολογίες για την υποβοήθηση του ομίλου να ανακάμψει, ποικιλοτρόπως, αφού προηγηθεί «μελέτη» από τη νέα διοίκηση.

Με άλλα λόγια, δεν κατατίθεται κανένα σχέδιο και κυρίως κανένας… αριθμός, είτε για το τι βλέπουν ότι θα χρειαστεί ο όμιλος για να καλύψει funding gaps, είτε για το ενδεχόμενο δεύτερης -και σημαντικής- αύξησης κεφαλαίου, είτε για τη μελλοντική πορεία των αποτελεσμάτων και των κερδών, την εξοικονόμηση δαπανών/εξόδων, τυχόν πώληση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ., που θα έφερνε μια αλλαγή σκυτάλης.

Καμία αναφορά δεν γίνεται επίσης στο αίτημα διαχειριστικού ελέγχου, για τα τελευταία δύο χρόνια που έκανε ο ολλανδικός όμιλος, δηλαδή σε τυχόν στοιχεία που να συνηγορούν στη διενέργειά του ή εντέλει σε οτιδήποτε άλλο, σχετιζόμενο με κατηγορίες αδιαφάνειας ή κακοδιαχείρισης εκ μέρους του υφιστάμενου ΔΣ.

Πολύ δε περισσότερο, ουδεμία αναφορά υπάρχει στο «ακανθώδες» θέμα της ταυτόχρονης συμμετοχής του ολλανδικού ομίλου, σε δύο μεγάλους παίκτες των ίδιων αγορών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τώρα Ελλάκτωρ) και στους τρόπους μελλοντικού χειρισμού αυτού του θέματος.

Επόμενο ήταν λοιπόν οι διεθνείς proxy advisors ISS και Glass Lewis να τοποθετηθούν αρνητικά απέναντι στις προτάσεις των Ολλανδών, κάνοντας λόγο και για «έλλειψη σαφήνειας» στις προτάσεις τους.

Ενδεχομένως να πιστεύουν οι ηγήτορες της Reggeborgh ότι θα κάνουν περίπατο στην επικείμενη συνέλευση, οπότε δεν… πολυασχολούνται . «Τhey are going through the motions», που λένε και οι Αγγλοσάξονες, χωρίς να αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους.

Το αν έχουν δίκιο, θα φανεί την ερχόμενη εβδομάδα. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι έληξε το θέμα. Το έχουμε ξαναπεί ότι σε τέτοιες εταιρείες (και κλάδους) η ύπαρξη δυναμικών μεγάλων μειοψηφιών μπορεί να αποδειχθεί σοβαρή τροχοπέδη, όποιος κι αν είναι ο νικητής της συνέλευσης.

Πάντως, δεδομένου του μεγέθους του ολλανδικού ομίλου, αν όντως δεν έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για την Eλλάκτωρ, θα εκπλαγούμε ακόμη περισσότερο, απ’ όσο εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι δεν έχουν αποκαλύψει ως τώρα κάποιο σχέδιο, ενώ διεκδικούν, υπό τις γνωστές συνθήκες, τον έλεγχο της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v