Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2021

Οι Ολλανδοί της Reggeborgh και η Alpha - Γιατί η Foodlink θέλει την Αθηναϊκή

Οι Ολλανδοί της Reggeborgh και η Alpha - Γιατί η Foodlink θέλει την Αθηναϊκή

Alpha-Reggeborgh: Μπήκαν τελικώς οι Ολλανδοί της Reggeborgh στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Alpha Services & Holdings, απορροφώντας αδιάθετες μετοχές.

Εκτιμάται ότι απέκτησαν περί το 1,5% με 2% του νέου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας συμμετοχών του ομίλου Alpha.

 

Foodlink: H Foodlink ανακοίνωσε την Παρασκευή τις συζητήσεις που έχει για την απόκτηση (πλειοψηφικής) συμμετοχής στη Γενικές Μεταφορές-Αθηναϊκή.

Πρόκειται για δύο εταιρείες που έχουν συνεργαστεί επιτυχώς κατά καιρούς στο παρελθόν και που οι διοικήσεις τους γνωρίζονται καλά.

Αν και η Αθηναϊκή επιτυγχάνει ένα ικανοποιητικό EBITDA, βασικός καταλύτης του deal είναι οι μεγάλες συνέργειες που μπορούν να προκύψουν στο μέτωπο του δικτύου (ταχύτερες εξυπηρετήσεις, μειώσεις κόστους).

Ένας ακόμη παράγοντας που έφερε τις δύο εταιρείες πιο κοντά είναι ο καυτός κλάδος των αυτόματων αποθηκών, με τη Foodlink να αντιπροσωπεύει την κινεζική GEEK+ και την Αθηναϊκή να προμηθεύεται τον σχετικό εξοπλισμό.

Έντονη δραστηριότητα στον χώρο των αυτόματων αποθηκών παρουσιάζει και μια άλλη εισηγμένη εταιρεία, η Βογιατζόγλου Systems (από την πλευρά του συμβούλου και της προσφοράς ολοκληρωμένων λύσεων «με το κλειδί στο χέρι»). Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν ενδεχομένως σε κάποια χρονική φάση να συνεργαστούν στο συγκεκριμένο πεδίο.

 

Κύπρος-ΧΑΚ: Μπορεί να υπάρχουν αρκετές εισηγμένες εταιρείες στο κυπριακό χρηματιστήριο με ελκυστικούς δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης, ωστόσο έντονο είναι το πρόβλημα της χαμηλής εμπορευσιμότητας. 

Έτσι, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η αξία των συναλλαγών σε μετοχές διαμορφώθηκε στο ΧΑΚ μόλις στα 47,7 εκατ. ευρώ (επιπλέον 560 χιλ. ευρώ σε ομόλογα), με τέσσερις χρηματιστηριακές εταιρείες (κατά σειρά οι CISCO, Argus, Atlantic και Mega) να ελέγχουν το  80,8% της συνολικής αγοράς.

Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος, πολύ περιορισμένη η συμμετοχή των ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ στην κυπριακή αγορά, στο πλαίσιο της Κοινής Πλατφόρμας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v