Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 18 2022

Χρέος: Ανοίγει πληγές η Eurostat - Ξεθωριάζει το «Project Blue» της Grivalia - Γιατί κάνει έρευνα αγοράς η Lamda

Χρέος: Ανοίγει πληγές η Eurostat - Ξεθωριάζει το «Project Blue» της Grivalia - Γιατί κάνει έρευνα αγοράς η Lamda

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ: Στις 22 Μαρτίου αναμένεται να ανοιχτούν οι οικονομικές προσφορές που κατατέθηκαν χθες για τον διαγωνισμό προμήθειας 770 νέων λεωφορείων που είχε προκηρύξει (και πολλάκις αναβάλει) το Υπουργείο Μεταφορών, με προϋπολογισμό 383 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα πέντε τμήματα του εν λόγω διαγωνισμού (αλλά αφορούν σε προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά σε υβριδικά και άλλα με καύσιμο φυσικό αέριο) κατατέθηκαν τέσσερις προσφορές. Προέρχονται εκ μέρους του κινεζικού ομίλου BYD, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Π. Πετρόπουλος, τη VanHool, την IVECO, που εκπροσωπείται από τον όμιλο Κοντέλη αλλά και από τον όμιλο Σαρακάκη.

H Mercedes Benz, η οποία έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας την εξαίρεση μη ευρωπαϊκών εταιρειών από τον εν λόγω διαγωνισμό (τουλάχιστον για ένα τμήμα αυτού), δεν κατέθεσε προσφορά. Αναμένεται να φανεί αν η προσφυγή της ανατρέψει τη διαγωνιστική διαδικασία, τουλάχιστον για το σκέλος που αφορά.

Υπενθυμίζεται πως τα λεωφορεία προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης.

Αναδείχθηκαν ως προτεραιότητα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας…

 

VOLTON: Στην αγορά ακινήτου της συνδεδεμένης εταιρείας Ελληνικές Ραδιοϋπηρεσίες ΑΕ (HRS Mobile), έναντι ποσού 1,9 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Volton προ μερικών μηνών. Για την αγορά συνάφθηκε δανεισμός από την Alpha Bank.

Η HRS Mobile θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος από τη συναλλαγή.

 

EUROSTAT-ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ: Εντάχθηκε, τελικά, στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ Eurostat-Ελληνικής Δημοκρατίας το θέμα των κρατικών εγγυήσεων επί των senior notes ομολογιών τιτλοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurostat άνοιξε, πέρυσι, το ζήτημα, αν πρέπει οι κρατικές εγγυήσεις να συνυπολογίζονται στο χρέος. Συμφωνήθηκε, τότε, το θέμα να ξανασυζητηθεί φέτος.

Υπήρχε μια ελπίδα ότι δεν θα έμπαινε στην ατζέντα του Μαρτίου. Ιδιαίτερα μετά τη γεωπολιτική κρίση. 

Η ελπίδα, όμως, διαψεύστηκε...

 

PROJECT BLUE: Μάλλον θα εγκαταλείψει το project ανάπτυξης υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων και 340 κλινών στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου (project Blue) η Grivalia Hospitality, μετά την απόρριψη από το ΣτΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο, του Ειδικού Σχεδίου Χωροταξικής Ανάπτυξης.

Στην έκθεση της Deloitte για το fairness opinion, όσον αφορά στην πώληση του 5,1% της Grivalia Hospitality από τη Eurobank, αναφέρονται τα εξής:

«Με βάση τις επικοινωνίες με τη Eurobank και την επιστολή εκπροσώπησης, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου, που λάβαμε, η Grivalia Hospitality δεν θα συνεχίσει την ανάπτυξη του Project Blue στη Μύκονο».

Κατόπιν της παραπάνω ενημέρωσης, η Deloitte δεν έλαβε υπόψη, κατά την αποτίμηση της Grivalia Hospitality, το συγκεκριμένο project. Προσθέτει, δε, με βάση την ενημέρωση που έλαβε, ότι η Wellcy Ventures, ιδιοκτήτρια εταιρεία του έργου, θα εγκαταλειφθεί. Στα βιβλία της Grivalia Hospitality η παραπάνω εταιρεία αποτιμάται στις 30/09/2021 με 5,24 εκατ. ευρώ.

Σε πρόσφατο συνέδριο, στέλεχος της Grivalia δήλωσε ότι επανεξετάζονται οι λεπτομέρειες της στρατηγικής επένδυσης στη Μύκονο.

 

LAMDA: Έρευνα αγοράς διενεργεί η εταιρεία, μεταξύ επενδυτών, για να διαπιστώσει αν υπάρχει ισχυρή ζήτηση για πρόσθετους γραφειακούς χώρους.

Από το αποτέλεσμα θα κριθεί πόσα τετραγωνικά «θα φέρει μπροστά», υλοποιώντας την ανάπτυξή τους κατά την πρώτη 5ετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v