Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 13 2022

Ευλογημένες τσιπούρες και νερό... αγίασμα - Αέριο σε ρούβλια: Τι λένε οι τιμές για το σχέδιο Πούτιν

Ευλογημένες τσιπούρες και νερό... αγίασμα - Αέριο σε ρούβλια: Τι λένε οι τιμές για το σχέδιο Πούτιν

ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Με κεφάλαιο 80.000 ευρώ η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ ίδρυσε από κοινού με τον Φίλιππο Κοντιλιέρη της αλυσίδας Αρτόπολις την εταιρεία K and K Bread and Pastry.

Αντικείμενο της νέας εταιρείας, όπου η οικογένεια Κρητικού ελέγχει το 50% του κεφαλαίου, είναι μεταξύ άλλων η παραγωγή ψωμιού, ειδών ζαχαροπλαστικής, μπισκότων αλλά και γευμάτων.

Μια νέα κίνηση για την εκ Αιγίνης ορμώμενη αλυσίδα,  μέσω της οποίας μπαίνει σε μια αγορά η οποία έχει… ψωμί

Και η αλυσίδα Κρητικός, δίκτυο...

 

ΙΕΡΕΣ BUSINESS: Μέρες που είναι -πλησιάζει το Πάσχα- η στήλη είπε να ασχοληθεί με τις παραγωγικές business των ιερών πατέρων. Με brand name «Thalassa Vatopediou», η Μονή Βατοπεδίου επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη διατροφή. Ένα από τα προϊόντα που βρήκαμε στο σούπερ μάρκετ είναι τσιπούρα ιχθυοκαλλιέργειας. Όσο για την τιμή είναι premium, αφού το συγκεκριμένο προϊόν έχει «πιάσει» τα 10,9 ευρώ το κιλό.

Η δεύτερη και πιο γνωστή επιχειρηματική δραστηριότητα των Ιερών Πατέρων είναι το premium νερό Avaton -το μπουκάλι μοιάζει με μοναχό- από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα στο Άγιο Όρος. Η επένδυση άγγιξε τα 30 εκατ. ευρώ και συνεργάτης στην επένδυση της Μονής είναι η Macedonia Bottling Company στην οποία συμμετέχει ο Δημήτρης Μπαμπάκος.

Ο τελευταίος εμπλέκεται και με την επένδυση στο πρώην εργοστάσιο της ΗΒΗ στην Κόρινθο.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Οι μέρες συνεχίζουν να περνούν, οι ημερομηνίες για πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, με βάση το διάταγμα Πούτιν, όλο και πλησιάζουν, αλλά οι τιμές στα συμβόλαια TTF του φυσικού αερίου στην Ευρώπη δείχνουν να το αγνοούν (όπως και το ενδεχόμενο ευρωπαϊκού εμπάργκο) αφού παραμένουν περίπου στάσιμες. Κι επειδή πολύ δύσκολα ο Πούτιν θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να αλλάξει στάση, χωρίς να υποστεί βαρύ πολιτικό πλήγμα, αυτό ίσως σημαίνει ότι οι πληρωμές θα γίνουν όπως ζήτησε η ρωσική πλευρά.

Ίδωμεν…

ΥΓ: Με τον τρόπο που περιγράφει το διάταγμα, πάλι σε ευρώ θα πληρώνουν οι «μη φιλικές χώρες», άρα δεν θα έρχονται σε άμεση επαφή με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, που υπόκειται στις κυρώσεις. Πολιτικά, όμως, παίζουν μεγάλο ρόλο και οι εντυπώσεις.

 

ΡΩΣΙΑ: Μπορεί η χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μετά την απόφαση της S&P να την υποβαθμίσει σε καθεστώς «selected default» καθώς αναγκάστηκε να πληρώσει σε ρούβλι για ομόλογα που εξέδωσε σε ξένο νόμισμα, το χρήμα όμως δεν φαίνεται να της λείπει.

Διαβάζουμε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει επιπλέον 3,4 δισ. δολάρια στο Ταμείο που έχει δημιουργήσει για «δύσκολες στιγμές». Στο σύνολό τους τα χρήματα προέρχονται από αυξημένα έσοδα ενέργειας το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Κάπως έτσι, παρότι οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% φέτος, το ρούβλι έχει καλύψει πλήρως τις απώλειες από την έναρξη του πολέμου.

Παίζουν βέβαια ρόλο και τα «σκληρά» capital controls, τα οποία πρακτικά δεν επιτρέπουν σε ξένους traders να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v