Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 22 2003

World Wide: Ο ”Θεός”, η HSBC & το risk management

Το σεβαστό στις μέρες μας, αλλά όχι και τόσο μεγάλο, ποσό των περίπου 500.000 ευρώ, στάθηκε αρκετό για να οδηγήσει στην πτώση την World Wide ΑΕΠΕΥ, η οποία επί μεγάλο διάστημα είχε καταφέρει να ..εξαπατά επί της ουσίας τους πελάτες της στα παράγωγα του ΧΠΑ, αφού αντί να τους ζητά αύξηση του margin για θέσεις τους που ήταν ζημιογόνες, κατάφερνε να τις παρουσιάζει ως κερδοφόρες ή έστω... ”ουδέτερες”!!!

”Μοιραία” πρόσωπα ο κ. Δαμιανός Καστρινάκης και η κα Αθηνά Κίτσου (που μάλλον θα μείνουν με την κακή έννοια στην... ιστορία της ελληνικής αγοράς παραγώγων), ηγετικά στελέχη και μέτοχοι της ΑΕΠΕΥ, οι οποίοι βεβαίως, τώρα... αναζητούνται.

Οπως φέρονται να αναφέρουν στις αρχές, αλλά και στις εμπλεκόμενες εκκαθαρίστριες τράπεζες, οι πελάτες της World Wide που τώρα ζητάνε τα λεφτά τους πίσω, ο κ. Καστρινάκης εθωρείτο μάλιστα και... ”Θεός” των παραγώγων, λόγω μεγάλης εμπειρίας στο εξωτερικό!!

Μόνο που ο... ”Θεός” τουλάχιστον από μία στιγμή και μετά έπαιζε το δικό του παιχνίδι. Πουλούσε κερδοφόρες θέσεις και με τα λεφτά πλήρωνε τα αυξημένα margin των ζημιογόνων, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τον συνολικό ”κίνδυνο” στα χαρτοφυλάκια των πελατών.

Μόνο που κάπου τούς... τσάκωσε- ως εν δυνάμει επικίνδυνους κωδικούς- η ΕΤΕΣΕΠ, τους αύξησε το margin, λεφτά δεν υπήρχαν και... έκατσε το ποδήλατο.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια, στην περίπτωση της Τράπεζας HSBC, η οποία φέρεται να ανέλαβε ως εκκαθαρίστρια τράπεζα το μεγαλύτερο βάρος, (ένα άνοιγμα περίπου 2-2,5 εκατ. ευρώ), είναι γιατί το risk management το δικό της, δεν εντόπισε τον πιθανό κίνδυνο.



Αν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν σχετική...φήμη να σέρνεται στο ”κλειστό κύκλωμα” της αγοράς παραγώγων επί μέρες, πολύ πριν συμβούν οι τελευταίες εξελίξεις, τότε χοντραίνει το θέμα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v