Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 22 2023

Το «μαξιλάρι» της Eurobank και το πωλητήριο - ΤΕΝΕΡΓ: Γράμμα από ΕΤΕ σε First Sentier - Ανάσες για Ακρίτα

Το «μαξιλάρι» της Eurobank και το πωλητήριο - ΤΕΝΕΡΓ: Γράμμα από ΕΤΕ σε First Sentier - Ανάσες για Ακρίτα

EUROBANK: Μικρό «μαξιλάρι» έναντι του ενδιάμεσου μη δεσμευτικού στόχου για τον δείκτη MREL την 1η Ιανουαρίου 2024 διατηρεί ο όμιλος Eurobank.

Στις 31 Μαρτίου ο δείκτης MREL του ομίλου ανήλθε σε 23,03%, ελαφρώς υψηλότερα του μη δεσμευτικού στόχου για την 1η Ιανουαρίου 2024 (22,91%). Στο ποσοστό συνυπολογίζεται και η συνδυασμένη απαίτηση αποθέματος ασφαλείας 3,86%.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η τράπεζα, που «τρέχει» ο Φωκίων Καραβίας (φωτό), αν βρει παράθυρο ευκαιρίας, δεν θα προχωρήσει σε νέα έκδοση. Στα υπόψη η έκδοση Tier II για υποκατάσταση υφιστάμενου με πιθανότερο timing τα τέλη του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Γενάρη η τράπεζα εξέδωσε senior preferred bonds ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ.

 

EUROBANK: Στα προοριζόμενα προς πώληση ταξινόμησε στις 31 Μαρτίου η Eurobank την κατά 70% θυγατρική της στη Σερβία, Eurobank Direktna, μετά την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA) με την AIK Banka. Κατά την ταξινόμηση αναγνωρίστηκαν ζημιές απομείωσης 49 εκατ. ευρώ, βάσει του SPA.

Η Eurobank Direktna εμφάνισε το α' τρίμηνο καθαρά έσοδα από τόκους 23 εκατ. ευρώ και κέρδη προ απομειώσεων, προβλέψεων και εξόδων αναδιάρθρωσης 13 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια και απαιτήσεις από πελάτες ανέρχονταν στις 31 Μαρτίου σε 1,56 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις σε 1,62 δισ. ευρώ. Κατά την ίδια ημερομηνία, διέθετε 58 καταστήματα και επιχειρηματικά κέντρα (101 στο τέλος του 2022).

Με βάση τη δεσμευτική σύμβαση, η Eurobank πωλεί το 70% έναντι 196 εκατ. ευρώ (280 εκατ. για το 100%). Υπενθυμίζεται ότι το 2021 είχε λάβει 232 εκατ. ευρώ, μετά από φόρους, από την τότε 100% θυγατρική της Eurobank ad Beograd, πριν αυτή συγχωνευτεί με την Direktna Banka και δημιουργηθεί η Eurobank Direktna.

 

ΤΕΝΕΡΓ: Στα χέρια της First Sentier βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης η έγκριση του credit committee της Εθνικής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση απόκτησης ως 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Εφόσον οι Αυστραλοί αποδεχθούν τους όρους για τη χρηματοδότηση που έχει θέσει η Εθνική, η ίδια μαζί με την Πειραιώς θα δώσουν αρχικά δάνειο ως 850 εκατ. ευρώ.

Εν συνεχεία, κοινοπραττούν στις υπόλοιπες δύο συστημικές για να μειώσουν την έκθεσή τους.
 

STRESS TEST: Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η δεύτερη αποστολή δεδομένων από τις ελληνικές τράπεζες στη European Banking Authority (EBA) για την εν εξελίξει άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουλίου.


ΑΚΡΙΤΑΣ: Βαθιές ανάσες παίρνει η βιομηχανία ξύλου Ακρίτας, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη για αναδιάρθρωση των δανείων της, η οποία συνοδεύεται από λήψη επταετούς ομολογιακού δανείου 17,5 εκατ., με παράλληλη απομείωση χρέους ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Πώς μπορεί να «μεταφραστεί» η εξέλιξη αυτή για την εισηγμένη εταιρεία, με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου του 2022;

Πρώτον, ότι τα ίδια κεφάλαιά της από αρνητικά (-3,8 εκατ.) περνούν σε θετικό έδαφος (+14,2 εκατ. ευρώ).

Δεύτερον, ότι ο καθαρός της δανεισμός από τα 36,5 εκατ. μειώνεται στα 18,5 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, οι δείκτες ρευστότητας της εισηγμένης θρακιώτικης βιομηχανίας βελτιώνονται δραστικά. Για παράδειγμα, ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας από 0,32 διαμορφώνεται σε 1,06 και ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA από το 8,4 στο 4,2.

Με άλλα λόγια, φαίνεται να δίνεται η δυνατότητα στην Ακρίτας να προχωρήσει σε ένα νέο ξεκίνημα, επιχειρώντας αυτή τη φορά σε ένα υποσχόμενο περιβάλλον, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα προβλέπεται ανοδική ζήτηση για τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v