Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 28 2023

NOVA-MEGA: Το παρασκήνιο της σύγκρουσης και η προσπάθεια προσέγγισης - «Χρησμός» Alpha για επιτόκια και NPLs

NOVA-MEGA: Το παρασκήνιο της σύγκρουσης και η προσπάθεια προσέγγισης - «Χρησμός» Alpha για επιτόκια και NPLs

ALPHA BANK: Την εκτίμηση ότι οδεύουμε στο τέλος του ανοδικού κύκλου επιτοκίων διατύπωσε στη χθεσινή γενική συνέλευση της Alpha Services & Holding ο πρόεδρός της, Β. Ράπανος, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι, που μπορούν να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, όπως η παραβίαση της συμφωνίας για τα σιτηρά από την πλευρά της Ρωσίας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα προκύψει σοβαρό νέο κύμα «κόκκινων» δανείων. Ο CEO της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης (φωτό), το εξειδίκευσε σημειώνοντας ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις πέτυχαν να μετακυλίσουν την αύξηση του κόστους στις τιμές του τελικού προϊόντος, διατηρώντας τα περιθώρια κέρδους τους (σ.σ. έστω ελαφρώς συμπιεσμένα). Και ως γνωστόν, το συντριπτικό μέρος των χορηγήσεων, τα τελευταία χρόνια, αφορούν σε επιχειρήσεις.

Τέλος, για την πορεία του τουρισμού, η διοίκηση της Alpha εκτίμησε ότι η χρονιά θα είναι οριακά καλύτερη της περσινής, χάρη στην παράταση της σεζόν. Μοναδική παραφωνία κάποιοι επιμέρους προορισμοί. Δεν το είπε, αλλά φωτογράφισε Μύκονο και δευτερευόντως Σαντορίνη

 

ALPHA BANK II: Εδώ και μήνες προγραμματίζει την έναρξη εργασιών εκ βάθρων ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου που στεγάζει τις κεντρικές της υπηρεσίες η Alpha Bank.

Έχουν, ήδη, μετακομίσει υπηρεσίες αλλά και η διοίκηση σε γειτονικά κτίρια ιδιοκτησίας Αlpha Bank (σ.σ. κάποια από αυτά μεταβιβάζονται στη Skyline Real Estate, που περνά υπό τον έλεγχο Dimand-Premia και επαναμισθώνονται από την τράπεζα).

Οι εργασίες ανακαίνισης αναμένεται να διαρκέσουν ενάμιση χρόνο. Στόχος η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου εργασίας.

 

ΝΟVA-MEGA: Μία πληροφορία που έλαβε χθες το βράδυ η στήλη ίσως να ρίχνει φως στην αγριότητα της σύγκρουσης που ξέσπασε ανάμεσά τους, με τον AΝΤ1 του Θοδωρή Κυριακού να συντάσσεται με την πλευρά Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μάθαμε λοιπόν ότι αρκετό καιρό πριν (προτού ξεκινήσουν οι διαδικασίες των εκλογών) είχε γίνει μια συνάντηση κορυφής (πιο κορυφής δεν γίνεται, αφού ήταν ανάμεσα στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Νίκο Σταθόπουλο, λένε οι πηγές μας), στην οποία οι δύο πλευρές είχαν έρθει σε συμφωνία για τα δικαιώματα, πιθανώς και για άλλα ευρύτερα θέματα.

Ωστόσο κατόπιν των εκλογών, η συμφωνία αυτή αμφισβητήθηκε (από την πλευρά των Σέρβων της United, λένε οι κακές γλώσσες), με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι… αγριάδες.

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ καναλιών και πλατφόρμας NOVA, μήπως τα βρουν και σταματήσει μια σύγκρουση που εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε «πύρρειο νίκη» είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς.

Αν δεν τα βρουν, σειρά μάλλον θα πάρουν οι δικαστικές αίθουσες, όπου όμως αμφότεροι φαίνεται να έχουν δυνατά αλλά και αδύναμα (νομικά) σημεία, από τις μέχρι τώρα ενέργειές τους.

 

EΛΠΕ- ΑΠΕ: Συμφωνία-πλαίσιο για χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ ως 766 εκατ. ευρώ υπέγραψε η Helleniq Renewables, θυγατρική της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), με τις Eurobank και Εθνική. Βάσει της συμφωνίας, η Helleniq Renewables μπορεί να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενο δανεισμό για εν εξελίξει έργα, ενώ αποκτά υπολογίσιμες γραμμές χρηματοδότησης για τα επόμενα.

Η καινοτομία συνίσταται στο γεγονός ότι προβλέπονται προσυμφωνημένα κριτήρια επιλεξιμότητας. Εφόσον τα έργα ΑΠΕ (σε εξέλιξη ή νέα) πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, λαμβάνουν την (ανα)χρηματοδότηση.

Εξασφαλίζεται επομένως ταχύτητα υλοποίησης.

Η παραγόμενη ενέργεια από τους σταθμούς ΑΠΕ που θα κατασκευαστούν θα πωλείται μέσω συμβολαίων, που εδράζονται σε διαφορετικές δομές (εγγυημένες τιμές feed-in premium/ feed-in tariff ή και χρηματοοικονομικές διμερείς συμβάσεις). 

 

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Νέα ισχυρή άνοδο 7% «έγραψε» εχθές η μετοχή, που αναρριχήθηκε στα 2,14 ευρώ, συνεχίζοντας το σερί των τελευταίων συνεδριάσεων, ενώ άλλαξαν χέρια 247.483 μετοχές ή το 1,56% της εταιρείας.

 

ΙΚΤΙΝΟΣ: Από κοντά και η Ικτίνος με νέα άνοδο 8% μετά το άλμα 9% την Τετάρτη, με το «χαρτί» να προσεγγίζει το 0,718 ευρώ.

Μάλιστα, έγιναν συναλλαγές σχεδόν 1,2 εκατ. μετοχών ή του 1,05% της επιχείρησης.

Καθόλου άσχημη η απόδοση άνω του 17% σε δύο συνεδριάσεις.

 

ΛΟΥΛΗΣ: Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και νέα υψηλά 40 μηνών για τη Loulis Mills, στα 3,57 ευρώ με άνοδο 1,13%.

Η μετοχή δίνει απόδοση σχεδόν 30% τον τελευταίο μήνα, με παράγοντες της αγοράς να αποδίδουν την ανοδική κίνηση και στο ράλι στις τιμές των σιτηρών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v