Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 23 2023

Ετοιμη να βγει στην... επίθεση η Εθνική - Επιταχύνονται οι εξελίξεις στον ΒΟΑΚ - Κλιματική Αλλαγή: Οι ασφαλιστικές και τα $10 δισ.

Ετοιμη να βγει στην... επίθεση η Εθνική - Επιταχύνονται οι εξελίξεις στον ΒΟΑΚ - Κλιματική Αλλαγή: Οι ασφαλιστικές και τα $10 δισ.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Με επιθετική προϊόντικη πολιτική αναμένεται να βγει τον Σεπτέμβριο η τράπεζα (φωτ. ο Παύλος Μυλωνάς) στο κομμάτι των χορηγήσεων αλλά και των συμβουλευτικών υπηρεσιών προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η στήλη πληροφορείται ότι η προεργασία έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες και εντός του φθινοπώρου θα λανσαριστούν τα νέα προϊόντα αλλά και τρόποι ολιστικής στήριξης των ΜμΕ.

Η τράπεζα διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, γεγονός που τις επιτρέπει να εφαρμόσει ελκυστικές πολιτικές.

 

ΒΟΑΚ: Εξελίξεις μέσα στον Σεπτέμβριο ενδέχεται να προκύψουν -πέραν της Αττικής Οδού- και για το άλλο μεγάλο οδικό έργο με Παραχώρηση, αυτό του μεσαίου τμήματος του ΒΟΑΚ.

Η χθεσινή ανάρτηση στη Διαύγεια της απόφασης του Υπουργείου Υποδομών όσον αφορά την έγκριση στις αλλαγές στα σχήματα διεκδίκησης του έργου (η οποία δόθηκε στις 8 Αυγούστου) σηματοδοτεί επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, που θα αναδείξουν τον προσωρινό ανάδοχο του έργου, εάν βεβαίως δεν υπάρξουν ενστάσεις ή προσφυγές.

Ως γνωστόν, οι φάκελοι των τριών υποψηφίων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και των κοινοπραξιών Άκτωρ Παραχωρήσεις - Μυτιληναίος και Άβαξ-Meridiam-Egis) κατατέθηκαν στις 8 Μαΐου 2023.

Δεδομένου ότι το έργο αφενός «κουμπώνει» με τα άλλα έργα υποδομής στην Κρήτη (τόσο τα δύο ακραία τμήματα του ΒΟΑΚ όσο και με άλλες υποδομές όπως π.χ. το νέο αεροδρόμιο) και αφετέρου χρηματοδοτείται κατά 200 εκατ. ευρώ από πόρους του ΤΑΑ (με τα γνωστά σφιχτά χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την εκταμίευση πόρων), τα χρονικά περιθώρια ωρίμανσης του διαγωνισμού πιέζουν.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Οι αξιώσεις αποζημίωσης για καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, τρίτη συνεχή χρονιά που σπάει το φράγμα.

Το συμπέρασμα προκύπτει από το ότι η Munich Re έχει υπολογίσει το συνολικό ασφαλιστικό κόστος από φυσικές καταστροφές το πρώτο εξάμηνο στα 43 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Swiss Re έχει δεσμεύσει 50 δισ. δολάρια.

Ενα στοιχείο με σημασία: Πάνω από τα δύο τρίτα από τον παραπάνω λογαριασμό αποδίδονται στις ισχυρές καταιγίδες στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει κουλτούρα ασφάλισης. Αντίθετα σε Τουρκία και Συρία, που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς με τις 58.000 νεκρούς, οι ασφαλιστικές θα πληρώσουν «μόλις» 5 δισ. ευρώ.

Υ.Γ. Το 2022 οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές ήταν 125 δισ. δολάρια, όταν το μέσο κόστος της τελευταίας δεκαετίας δεν ξεπέρασε τα 81 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v