Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 8 2023

Η υπόκλιση του Γιώργου (Γεραπετρίτη), ο Λαφαζάνης και ο.. Ομπάμα - ΧΑ: Rotation και παιχνίδι στα small caps

Η υπόκλιση του Γιώργου (Γεραπετρίτη), ο Λαφαζάνης και ο.. Ομπάμα - ΧΑ: Rotation και παιχνίδι στα small caps

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Πώς να συνοψίσουμε την επίσκεψη Ερντογάν; Μεγάλη πρόοδος στο κλίμα, μείωση της έντασης, αλλά οι διαφορές είναι υπαρκτές και κάθε πλευρά σταθερή στις θέσεις της, οπότε το κλίμα μπορεί να αλλάξει μόλις το θελήσει ο Τούρκος ηγέτης.

Για τον λόγο αυτό, ορισμένοι, ακόμη και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί εντός της ΝΔ, διαφωνούν με την προσέγγιση και τις συνομιλίες. Θεωρούν ότι δίνει πόντους διεθνώς στον Ερντογάν, όταν εκείνος τους έχει ανάγκη, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για μας.

Θα μπορούσε όμως η χώρα μας, σε αυτό το φορτισμένο διεθνές κλίμα, να αρνηθεί τις επαφές; Έστω τον διάλογο στα μικρά, χωρίς να φανεί αδιάλλακτη και εριστική; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Κατά συνέπεια, τα χθεσινά βήματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και απηχούν ρεαλισμό και επίγνωση των διεθνών συνθηκών.

Τη θέση αυτή άλλωστε, γιατί να το κρύψουμε, την ασπάζεται, παρά τις γκρίνιες, το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος. Αυτό που φοβούνται είναι τυχόν «εκπλήξεις» στην πορεία.

 

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αφήνοντας την ουσία και πηγαίνοντας στις εντυπώσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών διέπραξε επικοινωνιακή γκάφα με τη βαθιά υπόκλιση ενώπιον του Ερντογάν και της τηλεοπτικής κάμερας.

Ο ίδιος ο Γεραπετρίτης είπε χθες: «Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους. Όπως το έπραξα το Σάββατο που την είδα, το έπραξα και σήμερα και θα το πράττω πάντα. Εξάλλου τον πρόεδρο Ερντογάν τον είδα, όπως γνωρίζετε, το πρωί. Εγώ τον υποδέχθηκα και νομίζω οι εικόνες μπορούν να μιλήσουν από μόνες τους».

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν από το μεσημέρι περίπου τα ίδια: «Γελοιότητες. Ως ευγενής, υποκλίθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν ήταν να υποκλίνεται στον Ερντογάν, θα το έκανε και κατά την υποδοχή στο αεροδρόμιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα γαλάζια πηγαδάκια στη Βουλή. «Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να δημιουργήσουν ζήτημα. Ο Γεραπετρίτης είναι θεσμικός και με πολιτικό πολιτισμό. Κάποιοι πήγαν να το εκμεταλλευτούν για να δημιουργήσουν θέμα στην κυβέρνηση».

Ωραία όλα αυτά, αλλά στα social media γίνεται πανηγύρι με το βίντεο και τις εικόνες, ενώ οι λογής λογής «τουρκοφάγοι», ανεξαρτήτως πολιτικής αποχρώσεως, έχουν κάνει κανονικό «πάρτι» σέρνοντας στον υπουργό τα εξ αμάξης. Τι κι αν οι κυβερνητικές πηγές λένε ότι ήταν έκφραση σεβασμού προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (που όμως δεν είχε περάσει το κατώφλι όπως ο Ερντογάν, όταν υποκλίθηκε ο κ. Γεραπετρίτης), η επικοινωνιακή ζημιά έγινε.

 

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Για να μην αδικούμε όμως τον Γιώργο Γεραπετρίτη, θα πρέπει να θυμίσουμε στους νεότερους ότι πρώτος διδάξας στις άκομψες (πολιτικά) υποκλίσεις ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ως υπουργός Ενέργειας το 2015, δεν προσκύνησε τον… «σουλτάνο» της γειτονικής χώρας, αλλά τον επικεφαλής της ρωσικής Gazprom (τότε που θα μας έσωζε τάχα η βοήθεια από το ξανθό γένος) ενώπιον του φακού της δημοσιότητας.

Κι αυτό έμεινε… αξέχαστο.

ΥΓ: Οι δαιμόνιοι του "Χ" βρήκαν (υπέρ Γεραπετρίτη) ακόμη και υπόκλιση του... Ομπάμα στον τότε αυτοκράτορα Χιροχίτο!

Ιστορική φωτό, αλλά χωρίς νόημα οι συγκρίσεις με το άνευ ουσίας αυτοκρατορικό πρωτόκολλο. Ανευ ουσίας τουλάχιστον από το 1945 και μετά, που παραδόθηκε άνευ όρων η τότε αυτοκρατορική Ιαπωνία στις ΗΠΑ.

 

ΒΥΡΩΝ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Από όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να έχει συνάντηση μόνο με τον ιδιοκτήτη της PeopleCert. Η είδηση, μάλιστα, έγινε γνωστή από την τουρκική προεδρία.

Να θυμίσουμε ότι ο Κωνσταντινουπολίτης Βύρων Νικολαΐδης είναι μέλος της Ελληνικής Κοινότητας της Πόλης. Η εταιρεία του, PeopleCert, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ο πρώτος ελληνικός «μονόκερος», με την αξία της να έχει εκτοξευτεί στα 3 δισ. δολάρια.

Όπως μάθαμε, η συνάντηση κράτησε 30 λεπτά. Η ατζέντα προφανώς σχετίζεται με το όραμα του κ. Νικολαΐδη να ενισχύσει την ελληνική κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα αναζητά τρόπους αυτό να γίνει με τη συμμετοχή και των δύο κυβερνήσεων.

Φαίνεται ότι την τουρκική πλευρά την έχει κερδίσει…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σαφές τριπλό μήνυμα έστειλε το European Systemic Risk Board μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη, σημειώνει το ESRB, επωφελείται ακόμα από ισχυρή κερδοφορία και εύρωστη ρευστότητα. Ωστόσο η αβεβαιότητα δεν λείπει.

Επισημαίνει, πρώτον, ότι η «αδύναμη» μακροοικονομική εικόνα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ενεργητικού, ειδικά στις περιπτώσεις τραπεζών με υψηλή έκθεση σε καταναλωτικά δάνεια και real estate.

Επιπλέον το κόστος χρηματοδότησης αναμένεται στο εξής να «βαρύνει» στα καθαρά επιτοκιακά κέρδη. Τέλος, οι δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη θα περιορίσουν τους όγκους σε ό,τι αφορά νέα δάνεια σε εταιρείες και νοικοκυριά.

 

ΕΣΗΕΑ: Την αντίδραση του Σωματείου των δημοσιογράφων προκάλεσε το μπαράζ των αγωγών του πρώην Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει, για μια ακόμη φορά, την πλήρη αντίθεσή του στην πρακτική των αγωγών, οι οποίες έχουν ως στόχο να εκφοβίσουν τους δημοσιογράφους και να περιορίσουν την Ενημέρωση», επισημαίνει σε ανακοίνωση.

«Το τελευταίο διάστημα, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης όταν ξεκίνησε η δημοσιογραφική έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών, έχει εξαπολύσει καταιγισμό νέων αγωγών εναντίον πολλών δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης και μάλιστα με υπέρογκες και εξοντωτικές αξιώσεις», επισημαίνει.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Νέοι πρωταγωνιστές εμφανίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από «rotation». Ετσι -πέραν της Ακρίτας που συνέχισε με τρίτο limit up- στις πρώτες θέσεις σε αποδόσεις απαντάται η Κορδέλου στο 0,67 ευρώ (+16%). Ο τίτλος επέστρεψε ουσιαστικά σε επίπεδα που είχε πιάσει τέλη Αυγούστου.

Εκτίναξη και για τη ΓΕΒΚΑ, στο 1,97 ευρώ (+13%), αγγίζει το υψηλό έτους από τις 4 Αυγούστου.

Κίνηση έγινε και στη μετοχή της Λούλης. Ανέβηκε στα 2,97 ευρώ (+10%). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, υπάρχει απόσταση από το υψηλό των 3,61 ευρώ που καταγράφηκε στις 28 Ιουλίου.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΙ: Κοντά στον βασιλικό… ποτίζεται και η γλάστρα. Κάπως έτσι στη χθεσινή συνεδρίαση είδαμε το προνόμιο της Λεβεντέρης, που από τις αρχές Αυγούστου έχει κάνει συναλλαγές μόλις σε δύο συνεδριάσεις(!), να πιάνει limit up με 500 τεμάχια αξίας 210 ευρώ.

Κέρδη 10% για τη SATO με 23.500 κομμάτια όγκο. Η αξία… 693 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v