Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 11 2024

Εκλογές ΣΕΒ: Το φαβορί και το… αουτσάιντερ - Τips για τράπεζες και Βασιλεία IV - Κινήσεις στα NPEs από Attica, Eurobank

Εκλογές ΣΕΒ: Το φαβορί και το… αουτσάιντερ - Τips για τράπεζες και Βασιλεία IV - Κινήσεις στα NPEs από Attica, Eurobank

ΣΕΒ: Παρότι απέχουμε από τις επίσημες ημερομηνίες, οι διεργασίες για την ανάδειξη προέδρου έχουν ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο. Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, που ολοκληρώνει την επιτυχημένη θητεία του, η οποία ξεκίνησε το 2020 μέσα στην πανδημία, δεν έχει δηλώσει επισήμως αν θέλει να συνεχίσει.

Ωστόσο το εύρος των διεργασιών που γίνονται, ενισχύει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν και θέλουν τον ίδιο να μην προτίθεται να κάνει νέα θητεία. Στην περίπτωση αυτή, «φαβορί» για τη θέση θεωρείται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (φωτ.), ο οποίος δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις.

Υπέρ του λειτουργεί όχι μόνο η… επετηρίδα και η τεράστια εμπειρία του, καθώς είναι από τα μακροβιότερα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ και ένας από τους τρεις αντιπροέδρους του, αλλά και οι αποδεδειγμένα «τσεκουράτες» δημόσιες παρεμβάσεις του επί διαφόρων θεμάτων της οικονομίας και της αγοράς, που αρέσουν σε μεγάλη μερίδα ισχυρών μελών του Συνδέσμου.

 

ΣΕΒ ΙΙ: Λιγότερο γνωστό ίσως στο ευρύ κοινό είναι το… επίμονο «αουτσάιντερ» της υπόθεσης, η βιομήχανος αλλά και επίτιμη διδάκτορας της Φαρμακευτικής στο ΕΚΠΑ Ιουλία Τσέτη.

Η κα Τσέτη από το 2010 είναι πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις βιομηχανίες UNI-PHARMA, InterMe και UniHerbo, ενώ το 2022 έγινε Γενική Γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΒ.

Είναι επίσης μια από τις μόλις τέσσερις γυναίκες που συγκαταλέγονται στα 25 μέλη του ΔΣ του συνδέσμου και εφόσον φτάσει στην εκλογή, θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του.

Κατά παράδοση βέβαια, ο πρόεδρος αναδεικνύεται μέσα από την προεπιλογή ενός μόνο υποψηφίου, με αποτέλεσμα η διαδικασία της ψηφοφορίας να έχει ατονήσει. Αυτή η φορά όμως, λένε πηγές της στήλης, ίσως να είναι διαφορετική, καθώς η κα Τσέτη δείχνει επιμονή στην υποψηφιότητά της και κινείται δραστήρια σε επίπεδο μελών.

Το ευχάριστο της υπόθεσης, μας είπαν μέλη του ΣΕΒ με επιρροή, είναι ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για τη θέση, από δραστήριους επιχειρηματίες, παρότι οι απαιτήσεις που δημιουργεί είναι μεγάλες, σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων διεθνώς, για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Καθαρά κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το πρωί η τράπεζα, εκτιμά η Optima. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, τα κέρδη της τράπεζας θα ανέλθουν στο 1,073 δισ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να εκτινάσσονται 63% υψηλότερα, στα 2,23 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι σε ετήσια βάση, τα κέρδη είναι χαμηλότερα κατά 4%, ωστόσο αυτό οφείλεται στα έκτακτα κέρδη που είχε γράψει η τράπεζα το 2022 από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της NBG Pay.

Τα έσοδα από προμήθειες αναμένονται στα 373 εκατ. ευρώ (+7%) ενώ η τράπεζα αναμένεται να γράψει και προβλέψεις για επισφάλειες ύψους 243 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 13% στο έτος.

Η Optima σημειώνει ότι οι επενδυτές αναμένεται να επικεντρωθούν στο guidance της τράπεζας για τα επόμενα τρίμηνα. Σημειώνεται ότι βλέπει περιθώριο ανόδου άνω του 30% για τη μετοχή, δίνοντας τιμή-στόχο στα 9,2 ευρώ, με σύσταση «αγοράς».

 

MYTILINEOS: Έκτακτη γενική συνέλευση για τις 27 Μαρτίου, με μοναδικό θέμα την ανανέωση έγκρισης και όρων απόκτησης ιδίων μετοχών, συγκάλεσε η εισηγμένη.

Με βάση το σχέδιο απόφασης, το οποίο έχει αναρτηθεί στην εταιρική ιστοσελίδα, θα προταθεί στους μετόχους διετές πρόγραμμα buyback με ανώτατη τιμή τα 50 ευρώ (κατώτατη 0,97 ευρώ). Το προτεινόμενο πρόγραμμα αφορά σε αγορά ως του 10% του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι 14.289.116 μετοχές, αφαιρουμένων όσων ίδιων κατέχει ήδη η εταιρεία (σ.σ. στις 5 Μαρτίου κατείχε 4.771.164 μετοχές).

Οι ίδιες μετοχές προορίζονται για κάθε σκοπό και χρήση, που επιτρέπει η νομοθεσία.

 

ATTICA BANK-ΗΡΑΚΛΗΣ: Η τράπεζα υπέβαλε το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο στην ΤτΕ στις 29 Σεπτεμβρίου 2023. Ένας από τους στόχους του σχεδίου είναι η υποχώρηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ως προς το σύνολο των χορηγήσεων, σε ποσοστό χαμηλότερο του 35% το 2025.

Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζεται η διενέργεια τιτλοποίησης απαιτήσεων, οι senior notes ομολογίες της οποίας θα αιτηθούν έγκρισης υπαγωγής στον Ηρακλή ΙΙΙ. Απόφαση δεν έχει ληφθεί, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί βασικές παράμετροι, όπως η λήψη προαξιολογήσεων (preratings) από οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης και επομένως ο υπολογισμός πιθανών πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει ΤΧΣ, Thrivest και Παγκρήτια, ως μέτοχοι που συμβάλλονται με συμφωνία, να συναινέσουν σε αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙΙ και να δεσμευτούν για τυχόν περαιτέρω ενέργειες, όσον αφορά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας.

 

ATTICA BANK-ΑΚΙΝΗΤΑ: Σε πωλήσεις πέντε ακινήτων προχώρησε εντός της περσινής χρονιάς η τράπεζα εισπράττοντας περίπου 19 εκατ. ευρώ.

Εντός της φετινής χρονιάς προβλέπεται η πώληση ακινήτων αξίας 11,5 εκατ. ευρώ.

 

ALPHA BANK-ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Νέα συνθετική τιτλοποίηση (project Mortgage) ετοιμάζεται να υλοποιήσει η Alpha Bank. Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, η συναλλαγή θα διενεργηθεί στο Β' εξάμηνο της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η τράπεζα διενήργησε δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις (Compass, Blue) με χαρτοφυλάκια ναυτιλιακών και wholesale δανείων.

 

EUROBANK: Στα προοριζόμενα προς πώληση κατέταξε στις 31/12/2023 η Eurobank ένα χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ (project Leon).

Λόγω της κατάταξης, η τράπεζα πήρε προβλέψεις απομείωσης. Μαζί με τις πρόσθετες, για το Solar, επιβάρυνε τα αποτελέσματα με 48 εκατ. ευρώ.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Ε.Ε. ετοιμάζεται να εισάγει τη Βασιλεία IV (τα τελικά κείμενα δημοσιεύτηκαν, αλλά υπόκειται σε νομική αναθεώρηση και έγκριση από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου). Η πρόταση, η οποία έχει διαμορφωθεί, εισάγει σημαντικές αλλαγές στον υπολογισμό του πιστωτικού κινδύνου, του κινδύνου αγοράς και άλλων παραμέτρων, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των σταθμισμένων σε κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού (RWAs.)

Ενδεικτικά η Πειραιώς υπολογίζει ότι ως αποτέλεσμα της εφαρμογής θα αυξηθούν τα RWAs κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2026, η Eurobank κατά 1,7 δισ. ευρώ ( επίδραση 60 μ.β. στους κεφαλαιακούς δείκτες από την 1/1/2025).

Τέλος, τα RWAs της Alpha θα αυξηθούν κατά 2,6%, με την επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτες σε 20 μ.β.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v