Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 23 2024

Ο Καραμούζης έμεινε… παγωτό - Νέες προσφορές για NPEs πήρε η PQH - Tips για MYTIL, Quest, Intrakat και ΠΛΑΘ

Ο Καραμούζης έμεινε… παγωτό - Νέες προσφορές για NPEs πήρε η PQH - Tips για MYTIL, Quest, Intrakat και ΠΛΑΘ

ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ: Ο έμπειρος πρώην τραπεζίτης και νυν επενδυτής μάς έχει συνηθίσει σε πλούσιες αναλύσεις γύρω από πολιτικο-οικονομικά θέματα, αυτά που παλαιότερα αποκαλούσαμε «πολιτική οικονομία», όρο μάλλον… δυσεύρετο πλέον στα ΜΜΕ.

Χθες ωστόσο, ο Νίκος Καραμούζης σχολίασε λακωνικά μέσω «Χ» την προεκλογική επικαιρότητα ως εξής: «Στη χώρα μας δύσκολα πια εκπλήσσεσαι, άλλα οφείλω να ομολογήσω ότι η επιλογή προσώπων, η ποιότητα και τα αντικείμενα των συζητήσεων ενόψει των ευρωεκλογών με αφήνουν παγωτό! Έχει χαθεί κάθε ίχνος σοβαρότητας, ειλικρινά! Μιλάμε για ελεύθερο χαβαλέ! Σε εποχή μεγάλων προκλήσεων/απειλών».

Επί της ουσίας, δεν έχει καθόλου άδικο. Όπως συμβαίνει συχνά στις προεκλογικές περιόδους, ιδίως όταν αφορούν την Ευρώπη, τα σημαντικά έχουν χαθεί μπροστά στα ασήμαντα, ενώ «πρώτη προβολή» έχουν οι διάσημοι υποψήφιοι της τηλεόρασης, αρκετοί εκ των οποίων, ασχέτως εμπειρίας και ικανοτήτων, αλλά και ανεξαρτήτως κόμματος, θα πρωτεύσουν σε σταυρούς.

Ωστόσο εντύπωση μας έκανε και η χρήση του ιδιωματισμού της νεολαίας. «Έμεινε… παγωτό» ο φίλος Νικόλας, αντί να μείνει άναυδος, καθώς οι εποχές, φευ, αλλάζουν για όλους.

 

ALPHABET-PQH: Βελτιωτικές προσφορές δέχθηκε χθες η PQH για χαρτοφυλάκιο με ανεξασφάλιστες απαιτήσεις που έχει βγάλει προς πώληση, στο πλαίσιο του σπονδυλωτού project Alphabet.

Πέραν των ανεξασφάλιστων απαιτήσεων, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει και δάνεια χαμηλής εξασφάλισης απ' όλες τις κατηγορίες (στεγαστικά, επαγγελματικά, μικρών-πολύ μικρών επιχειρήσεων). Η μικτή λογιστική αξία τους ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ και αφορούν περίπου 17,5 χιλιάδες δανειολήπτες.

Για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο φαβορί εμφανίζεται η EOS, ενώ στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετέχουν Fortress και CarVal.

Το project Alphabet περιλαμβάνει, πέραν του χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων δανείων, άλλα δύο χαρτοφυλάκια: το πρώτο με εξασφαλισμένα δάνεια λιανικής και το άλλο με εξασφαλισμένα επιχειρηματικά δάνεια.

Γι' αυτά οι προσφορές προβλέπεται να κατατεθούν στις 11 Μαΐου.

 

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Δεν είναι μόνο η κάθετη άρνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να δεχτεί νέο γύρο κοινής έκδοσης χρέους για να στηριχτούν κρίσιμοι τομείς, όπως η άμυνα, που θα πρέπει να προβληματίζει τις πρωτεύουσες της ΕΕ και δη του Νότου. Ερχονται εκλογές και η «σκληρή γραμμή» βολεύει τη δοκιμαζόμενη τρικομματική κυβέρνηση.

Το στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι τα πυρά προς το Ταμείο Ανάκαμψης. «Το αποτέλεσμα του ταμείου της ΕΕ Next Generation είναι τόσο διφορούμενο, που δεν φαίνεται σκόπιμο να επαναληφθεί», είπε ο Γερμανός και δεν μιλούσε εν κενώ.

Καθώς τα λεφτά που μοιράστηκε ο Νότος είναι πολλά και ο χρόνος λίγος, η αποτελεσματική διαχείριση αναδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προ εβδομάδων έγιναν πάνω από 20 συλλήψεις σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία για απάτη με τα κονδύλια, που φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ.

Στα καθ' ημάς, ήδη το Politico αποκάλυψε ότι τρέχει έρευνα από OLAF και Ευρωπαίο εισαγγελέα, παράλληλα με την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στο επίκεντρο η διαπίστωση ότι η συντριπτική πλειονότητα των διαγωνισμών προσελκύει μόνο έναν υποψήφιο.

Να θυμίσουμε και το… φόντο. Ηδη ακούγονται φωνές από τον Νότο για «παράταση» στο χρονοδιάγραμμα, ώστε να μη χαθούν κονδύλια.



ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION: Τέσσερις ήταν οι μνηστήρες για τη διάθεση του ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «ΑΕΕΣ», που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, και τέσσερις παραμένουν.

Έφυγε όμως η Macquarie Super Core Infrastructure Fund SCSp από την κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε με τη ΦΑΕΘΩΝ, συμφερόντων Κοπελούζου.

Τη θέση της Macquarie παίρνει, όπως έγινε γνωστό, το γαλλικό fund Meridiam Europe IV Α SAS. Ενα σχήμα που μετρά περίπου 25 χρόνια ζωής, με την οικονομική υποστήριξη της Credit Agricole.

Στην Ελλάδα, συμμετείχε στον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, αλλά και στον διαγωνισμό για τη διεκδίκηση της Αττικής Οδού με την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ.

Υπενθυμίζεται πως οι υπόλοιποι μνηστήρες για το 20% της «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» είναι οι εξής: ΓEΚ Τέρνα, Terna SpA, State Grid International Development Belgium Limited.

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023 του εισηγμένου ομίλου.

Η διοίκησή του είχε προχωρήσει το φθινόπωρο στην εκτίμηση για EBITDA αρκετά κοντά στα επίπεδα του 2022, από τη στιγμή που δεν προσμετρηθούν τα έκτακτα λειτουργικά κέρδη ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν προέλθει εκείνη τη χρονιά λόγω της πανδημίας (προϊόντα υγιεινής προστασίας).

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα προκύψει για τη μετοχή ένας «λογικός» δείκτης P/E ακόμη και μετά από μια χρονιά μεγάλων προβλημάτων για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και μια χρηματιστηριακή αποτίμηση πολύ χαμηλότερη από τη λογιστική αξία του ομίλου (270,6 εκατ. στις 30/9/2023).

 

MYTILINEOS: Πίσω μόνο από την Πειραιώς ήταν σε συναλλαγές η μετοχή, καθώς οι επενδυτές παίρνουν θέση εν αναμονή των αποτελεσμάτων τριμήνου την Πέμπτη. Σ' αυτό συνέβαλαν και τα συνολικά έξι πακέτα που έγιναν, αθροιστικής αξίας σχεδόν 4 εκατ. ευρώ. Οι τιμές μεταξύ 37,7 ευρώ και 37,76 ευρώ.

Το χθεσινό κλείσιμο ήταν στα 37,84 ευρώ ή 2,16% υψηλότερα.

Για το ότι πρέπει να περιμένουμε δυνατές κινήσεις από τον όμιλο η στήλη έχει ενημερώσει έγκαιρα, στις 27 Μαρτίου.

Εκτοτε έγιναν πολλά, υπάρχει όμως, μαθαίνουμε και συνέχεια...

 

QUEST: Θετικά φαίνεται πως αποτίμησε η αγορά την έκθεση της Eurobank Equities για τον όμιλο.
Η χρηματιστηριακή εκτίμησε ότι η τρέχουσα αποτίμηση αποτελεί μια πειστική πρόταση σε ό,τι αφορά τη σχέση ανταμοιβής-κινδύνου, που υποστηρίζεται από τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης. Δεν περιλαμβάνει τιμή-στόχο, καθώς είναι χορηγούμενη από την εισηγμένη.

Ο τίτλος χθες σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μελών του FTSE 25. Εκλεισε στα 5,6 ευρώ ή 5,66% υψηλότερα.

Βέβαια, από τη μέγιστη τιμή έτους, τα 6,13 στις αρχές Μαρτίου, απέχει ακόμα σχεδόν 9%.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Στις 16 Απριλίου η μετοχή έκλεισε στα 2,87 ευρώ. Το ίδιο απόγευμα η εταιρεία ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα με σημαντική πτώση κερδών.

Ακολούθησε διήμερη πτώση που έφερε τη μετοχή στα 2,59 ευρώ και μικρή ανάκαμψη την Παρασκευή στα 2,74 ευρώ. Οι κινήσεις έγιναν με λίγα κομμάτια, συνήθως στη ζώνη των 5.000-10.000.

Χθες ήρθε νέα πτώση, παρά την ευρύτερη εικόνα της αγοράς. Η μετοχή έκλεισε στα 2,67 ευρώ (-2,55%). Η διαφορά ήταν ότι καταγράφηκαν και πέντε πακέτα συνολικά για 300.000 τίτλους, όλα στην τιμή των 2,74 ευρώ.

Τέτοιο ύψος συναλλαγών είχε να δει η μετοχή από τον Μάρτιο του 2023. 

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Ενα ακόμα συμβόλαιο, με τη ΔΕH Ανανεώσιμες, για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ανακοίνωσε η εισηγμένη, που σήμερα θα παρουσιάσει αποτελέσματα 2023.

Στο ταμπλό η εταιρεία το τελευταίο τρίμηνο είναι ουσιαστικά στάσιμη. Χθες, παρά το ευρύτερα θετικό κλίμα, έκλεισε με απώλειες στα 5 ευρώ. Βέβαια, σε βάθος 12μήνου έχει προσφέρει κέρδη άνω του 200%!

Μένει να φανεί αν τα αποτελέσματα 12μήνου θα αποτελέσουν καταλύτη.

 

PERFORMANCE: Νέα ανοδική κίνηση και υπέρβαση των 6 ευρώ για τον τίτλο, μετά το +7% της χθεσινής συνεδρίασης.

Βρίσκεται πλέον σε υψηλό έτους, ενώ από την αρχή της χρονιάς η άνοδος φτάνει το 26,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v