Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 1 2024

Μεγάλου: Γιατί βλέπει «δυνατό» Q2 στα δάνεια *Από νίκη σε νίκη ο «κυρ Παντελής» *Μάτι: Τι συμβαίνει με τις ποινές

Μεγάλου: Γιατί βλέπει «δυνατό» Q2 στα δάνεια *Από νίκη σε νίκη ο «κυρ Παντελής» *Μάτι: Τι συμβαίνει με τις ποινές

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η επίτευξη των στόχων του 2024 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για την Τράπεζα Πειραιώς, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Το business plan προχωρά κανονικά, τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου, που δέχτηκε από τους αναλυτές σειρά ερωτήσεων για την πιστωτική επέκταση, τις αποπληρωμές δανείων που συνεχίστηκαν και το πρώτο τρίμηνο, αλλά και τη μερισματική πολιτική των επόμενων ετών.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Μεγάλου, αν επιτευχθούν οι στόχοι του 2024 -αυτό δείχνει το 3μηνο-, τότε η συζήτηση με τον επόπτη για το μέρισμα της επόμενης χρονιάς θα γίνει πιο εύκολη.

Όσο για την πιστωτική επέκταση, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το δεύτερο 3μηνο θα είναι «δυνατό», κάτι που φαίνεται από τον διάλογο των στελεχών της τράπεζας με τις επιχειρήσεις.

Κι όσο για τα spreads, τα στελέχη της τράπεζας σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν εκπλήξεις και ότι η όποια μείωσή τους, λόγω ανταγωνισμού, είναι αναμενόμενη.

 

MATI: Στην επίμαχη απόφαση που έχει δημιουργήσει σάλο υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα αφορά την αθώωση αρκετών κατηγορουμένων, που επί της οποίας δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη. Το δεύτερο αφορά το ύψος των ποινών.

Σύμφωνα με πολύ γνωστό ποινικό δικηγόρο με τον οποίο μιλήσαμε, υπάρχει κάτι που μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, καθώς δεν επικοινωνήθηκε έγκαιρα:

Με τον παλαιότερο ποινικό κώδικα, του 2018, με τον οποίο δικάστηκαν οι κατηγορούμενοι, όταν η κατηγορία αφορά πλημμέλημα, όσα χρόνια κι αν «φάει» ο κατηγορούμενος αθροιστικά, 50, 60 ή… 110, τελικά θα συμπυκνωθούν με μέγιστο τα οκτώ χρόνια, τα οποία είναι και εξαγοράσιμα.

Κοινώς, αφού κατηγορούνται για πλημμελήματα, δεν πρόκειται να πάνε φυλακή όσες εφέσεις κι αν ασκηθούν. Διότι το ίδιο θα ισχύει και στην επόμενη δίκη, αν στο μεταξύ δεν παραγραφεί η υπόθεση. 

Αυτό που μπορεί να αλλάξει με την έφεση είναι η ετυμηγορία περί αθώωσης για κάποιους από τους κατηγορούμενους.

ΥΓ: Το γεγονός ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζητά από την Εισαγγελία Εφετών να διερευνήσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης οφείλεται στο ότι τυπικά δεν μπορεί να την υποχρεώσει.

Στην πράξη, όμως, αποτελεί σαφέστατη «οδηγία».

 

ΚΥΣΕΑ: Το επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία και οι προετοιμασίες που έχουν γίνει γι’ αυτό, τα εξοπλιστικά, η αντιπυρική προστασία (σήμερα ξεκινά επίσημα η αντιπυρική περίοδος), καθώς και η συμμετοχή της Ελλάδας σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. θα τεθούν, μεταξύ άλλων, επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη εδώ και μέρες, αλλά ανακοινώθηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό.

Στην ατζέντα είναι θέματα που αφορούν τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Πολιτικής Προστασίας, και Μετανάστευσης και Ασύλου.

 

ALPHA TRUST: Γενναίο δώρο Πάσχα έλαβε η εταιρεία, πουλώντας 35.138 ίδιες μετοχές (1,128% του μετοχικού κεφαλαίου).

Οι μετοχές αυτές είχαν αποκτηθεί με μέση τιμή τα 4,33 ευρώ, αλλά διατέθηκαν (μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης) έναντι 8 ευρώ. Τα κέρδη φτάνουν τις 129 χιλιάδες ευρώ.

 

AEGEAN: Συνολικά 66.775 μετοχές μοιράστηκαν δωρεάν στελέχη και προσωπικό της εταιρείας (που δεν ανήκουν στο Δ.Σ.) ως επιβράβευση για την επίτευξη στόχων.

Η συνολική αξία τους φτάνει τις 825.339 ευρώ. Βάσει των όρων του προγράμματος, υφίσταται υποχρέωση διακράτησης μέχρι τις 31/12/2025.

 

INTRACOM: Ισχυρή δύναμη πυρός για επιχειρηματικές κινήσεις διαθέτει ακόμα ο όμιλος. Τα διαθέσιμά του στις 31/12/2023 ανέρχονταν σε 162,8 εκατ. ευρώ, έναντι 183,7 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα. Ο δανεισμός διαμορφώθηκε στα 57,5 εκατ. ευρώ και ως επί το πλείστον έγινε για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της ΚΛΜ.

Profit taking χθες στη μετοχή, που έκλεισε στα 3,65 ευρώ (-1,88%).

 

ΙΚΤΙΝΟΣ: Με βαριές ζημιές, ύψους 7,6 εκατ. ευρώ, έκλεισε η χρήση για την εισηγμένη, που βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης δανεισμού με τις τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Attica Bank).

Η αναδιάρθρωση αφορά χρεολύσια ομολογιακών δανείων των ετών 2023-2025, συνολικής αξίας λίγο υψηλότερης των 11 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει και μείωση του spread σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Παράλληλα, η εταιρεία ρύθμισε και υποχρεώσεις από ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ ύψους 3,7 εκατ. ευρώ. Θα εξοφληθούν σε 24 δόσεις.

 

ΝΕΡΑ ΒΛΑΣΤΗΣ: Δάνειο όχι από τράπεζα αλλά από την Ιντερσαλόνικα πρόκειται να λάβουν τα Νερά Βλάστης. Σχετική απόφαση έλαβε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Όπως είπε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο πρόεδρός της Μελάς Γιαννιώτης, προκειμένου να ολοκληρώσει τις κατασκευαστικές εργασίες της μονάδας παραγωγής εμφιαλωμένου νερού στη Βλάστη Κοζάνης και να καλύψει άλλα έξοδα, η εταιρεία χρειάζεται να λάβει δάνειο 1 εκατ. ευρώ. Και πρότεινε αυτό να εκταμιευτεί από την Ιντερσαλόνικα. 

Το εν λόγω δάνειο έχει επιτόκιο 4%, η δε εξόφλησή του έχει οριστεί να γίνει στις 24.12.2024, όταν και αναμένεται η εκταμίευση του ποσού της επιδότησης που δικαιούται.

 

ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗΣ: Πολλά απαξιωτικά λέγονται και γράφονται για τον τάχα «κυρ Παντελή» Μαντωνανάκη, τον μεγαλοξενοδόχο της Κρήτης και όχι μόνο, ωστόσο τα δικαστήρια (με τις τράπεζες) και τις διαιτησίες (με το Δημόσιο) εκείνος τα πηγαίνει… τρένο, με τελευταίο παράδειγμα τη χθεσινή απόφαση για ακύρωση πλειστηριασμού

Κι επειδή αυτή η υπόθεση τραβάει πολλά χρόνια, με τον χαλκέντερο ξενοδόχο να κερδίζει διαιτησίες εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά και αποζημιώσεις από τις τράπεζες (!), τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν.

Είτε ο Παντελής Μαντωνανάκης είναι «κράτος εν κράτει» και μπορεί να τα βάζει με το γκουβέρνο και τις τράπεζες όπως κανένας άλλος (πράγμα που μας φαίνεται κομμάτι δύσκολο), είτε εξαρχής έκλεισε και συνδύασε τις συμφωνίες του με τρόπο εξαιρετικό για τα συμφέροντά του, ενώ οι αντισυμβαλλόμενοι… αγρόν αγόραζαν, είτε έχει πολύ μάγκες δικηγόρους που παίζουν τους αντιδίκους στο κομπολόι.

Κάποιοι, ίσως λίγο κακεντρεχείς, ισχυρίζονται ότι εν μέρει ισχύουν και τα τρία!

Υ.Γ. Για μια ακόμα νίκη του «κυρ Παντελή» μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v