Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 26 2002

Βαράτε βιολιτζήδες… λυπητερά

Σκληρή κριτική στις ελληνικές τράπεζες ασκείται σε δημοσίευμα της on-line έκδοσης της Wall Street Journal (με πηγή το ”αδελφό” πρακτορείο Dow Jones Newswires).

Σε ρεπορτάζ από την Αθήνα, αναφέρεται για μία ακόμη φορά οτι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι ”αιχμάλωτες” της πορείας των αγορών, με την αποστροφή οτι περιμένουν ”τις παλιές καλές μέρες” (σ.σ. προφανώς της Σοφοκλέους) για να επανέλθουν σε ανοδική τροχιά.

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται απολύτως ανελαστικές ως προς τις δαπάνες που πραγματοποιούν, επισημαίνει η συντάκτης του δημοσιεύματος, συμπληρώνοντας οτι ο μέσος όρος ανόδου των λειτουργικών δαπανών στις πέντε μεγάλες ελληνικές τράπεζες , για το 2001, αναμένεται να κινηθεί στο 6,5%, ποσοστό άκρως υψηλό για τα ξένα δεδομένα.

Ιδιαίτερα, ίσως, σημαντική είναι και η αναφορά της στην ”υπερστελέχωση” των ελληνικών τραπεζών. Οπως αναφέρεται, ενω στην Ευρώπη ο μέσος όρος εργαζομένων ανά υποκατάστημα είναι 12 άτομα, στην περίπτωση της Εθνικής αλλά και της Alpha διαμορφώνεται στα... 23 άτομα!

Εν κατακλείδι, όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο, ”σκούρα” θα είναι τα πράγματα και για το 2002, καθώς η κεφαλαιαγορά, στην οποία στηρίζονται οι ελληνικές τράπεζες, δεν αναμένεται να γνωρίσει ”καλύτερες μέρες” πριν το δεύτερο εξάμηνο, εάν όχι και… αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v