Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 19 2003

Ο πατριωτισμός του κ. Γκρίνσπαν και οι αγορές

Το γεγονός ότι η FOMC της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ παρουσιάζοντας την απόφασή της να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, δεν θέλησε να προβεί σε εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, αντιθέτως μέσω της ανακοίνωσης παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες δεν αφήνουν σε αυτή τη φάση κανένα περιθώριο πρόβλεψης, μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους.

- Eίτε οτι ο κ. Γκρίνσπαν και τα λοιπά στελέχη της FOMC στερούνται πατριωτισμού και πίστεως στο αξιόμαχο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, απέναντι σε ένα κατά γενική ομολογία εξαιρετικά υποδεέστερο αντίπαλο.

- Είτε πως οι ίδιοι θεωρούν ότι οι ”γεωπολιτικές συνθήκες αβεβαιότητας” τις οποίες γενικώς ονομάτισαν αντί να μιλήσουν ειδικά για το Ιράκ, αποτελούν ζωτικής σημασίας θέμα, πολύ πιο σύνθετο και ενδεχομένως πολύ πιο δυσεπίλυτο και δυσανάγνωστο σε βάθος ορίζοντα, ιδίως ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις, απ’ ότι η απλή διερεύνηση των πιθανοτήτων γρήγορης επιτυχίας του στρατιωτικού σκέλους μιας αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ.

Εάν ισχύει το δεύτερο- καθώς ουδείς έχει λόγο να αμφισβητήσει τα πατριωτικά αισθήματα των μελών της FOMC και τη γνώση τους όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράκ- η σοβαρότης την οποία επέδειξε η FOMC μάλλον έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βιασύνη των αγορών να προεξοφλήσουν την ταχεία και επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος που αναλαμβάνει η ”Συμμαχία των Επιθυμούντων”, αλλά και την ευνοϊκή επίδρασή του στην οικονομία και τις αγορές.

Το γεγονός αυτό, ίσως πρέπει να προβληματίσει τους φανατικούς υπέρμαχους μιας ανόδου των αγορών, κατά το επόμενο διάστημα, ιδίως αναφορικά με την διάρκεια που θα έχει αυτή η ”κίνηση”.

Σημειωτέον ότι υπάρχουν αμερικανοί αναλυτές που ήδη από χθες εξεδήλωσαν την άποψη ότι η FED έχει χάσει την επαφή της με την οικονομική πραγματικότητα(!), κι ότι έπρεπε να έχει από τώρα δώσει σήμα για μείωση επιτοκίων στο μέλλον, να δείξει δηλαδή ότι έχει καθοδικό bias για τα επιτόκια!!

Προφανώς ή αυτοί οι αναλυτές είναι ακόμη λιγότερο...πατριώτες, ή ανησυχούν σφόδρα για την περίπτωση μια επιτυχία στο Ιράκ να επισκιαστεί σύντομα από άλλα οικονομικά ή γεωπολιτικά γεγονότα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v