Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2003

Οι αγορές και η εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων

Ο Χαμαιλέων αναγκάστηκε να ανατρέξει στις γνώσεις ειδικών περί τα στρατιωτικά και τα γεωπολιτικά, για να λάβει κάποια ενημέρωση επί των ”πολεμικών εξελίξεων” που απασχολούν τις αγορές.

Διότι καλά είναι τα... συναισθηματικά ”ράλι ανακούφισης”, καλό είναι όμως να ξέρουμε και τι γίνεται επί του πρακτέου, καθώς μπορεί ”να το βρούμε μπροστά μας” στις αγορές, το επόμενο διάστημα.

Ξεκινώντας από τα... ”μούτρα” που έδειξε χθες να έχει ο υπουργός Αμυνας Ράμσφελντ και περνώντας σε πολύ πιο... ουσιαστικά θέματα, τα πράγματα μάλλον δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά όσο φαίνονται στα αμερικανικά κανάλια.

Ως επιτυχία των συμμάχων χρεώνεται μέχρι τώρα η κατάληψη των πετρελαιοπηγών του Ν. Ιράκ με ελάχιστες απώλειες από εμπρησμούς. Η ταχύτητα της πρόελασης τους στο ερημικό μέρος του Ν. Ιράκ ήταν φυσιολογική σε σχέση με την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τους και αναμενόμενη.

Απο εκεί και πέρα ειδικευμένοι παρατηρητές διευκρινίζουν ότι οι μόνοι που δεν ”φταίνε” για τις εξελίξεις είναι τα καλά εκπαιδευμένα και άριστα εξοπλισμένα στρατεύματα των συμμάχων. Και ότι, έτσι κι αλλιώς, όπως έχει σχεδιαστεί το όλο εγχείρημα, παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες αφης στιγμής οι ιρακινοι δεν παραδίδονται κατά μάζες.

Τονίζουν δε τα εξής:

- Οι απώλειες των συμμάχων (περισσότεροι από 40 νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες και αιχμάλωτοι ως τώρα) είναι- απο πολιτικής και όχι από στρατιωτικής πλευράς- υψηλές σε σχέση με τον αριθμό των ημερών, πράγμα που αυξάνει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ”εσωτερικού μετώπου” των αγγλοσαξόνων, κοινώς τις αντιδράσεις στη πατρίδα τους.

- Τα απανωτά πολύνεκρα ατυχήματα, η αιχμαλώτιση στρατιωτών και η δολιοφθορά από αμερικανό στρατιωτικό εναντίον 13 συναδέλφων του, στο Κουβέϊτ, δημιουργούν σοβαρότατα πρόβλήματα ”γοήτρου”.

- Οι σύμμαχοι μένουν έξω από τις πόλεις φοβούμενοι οτι θα τους υποδεχτούν μέ όπλα και όχι με... λουλούδια, ενώ στο λιμάνι του Ουμ Κάσρ, πληθυσμού μόλις 4.000 ανθρώπων, μια φούχτα ιρακινοί αντιστέκονται επι τρείς ημέρες!

- Για λόγους ”κοινής γνώμης” οι σύμμαχοι δεν είναι αποτελεσματικοί στις αψιμαχίες σε κατοικημένες περιοχές και τις αποφεύγουν. Στην πράξη υπάρχει κίνδυνος απωλειών για αμφότερες τις πλευρές, κάτι που σε κάθε περίπτωση είναι εναντίον των συμμάχων, ακριβώς διότι ο πόλεμος έχει έντονα στοιχεία ”δημοσίων σχέσεων”!

- Ακόμη πιο περίπλοκή γίνεται η κατάσταση από το γεγονός ότι πολλοί ιρακινοί πολεμούν με πολιτικά, ότι έχουν ξεκινήσει οι ”παγίδες” με στρατιώτες που δήθεν παραδίδονται, αλλά και από το ότι η προέλαση δημιουργεί αμυντικά κενά πίσω από την ”πρώτη γραμμή”, τα οποία εκμεταλλεύονται ιρακινές ομάδες αντίστασης.

Ολα αυτά περιπλέκουν την κατάσταση ιδίως για ένα στράτευμα που υποτίθεται ότι δεν έχει εισβάλει για να ξεκληρήσει ή να υποτάξει αλλά για να ”ελευθερώσει”.

-Γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση μιας βαριάς τεθωρακισμένης μεραρχίας των ΗΠΑ στο Βόρειο Ιράκ, έχει παίξει σημαντικά αρνητικό ρόλο στα σχέδια των αμερικανών. Το συγκεκριμένο μέτωπο δεν έχει ακόμη ανοίξει για επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

- Ήδη οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις ανησυχούν σφόδρα το Λευκό οίκο, διότι είναι μεγάλες σε συμμετοχή αλλά και ένταση, ακόμη και στις ΗΠΑ όπου έχουν ήδη συλληφθεί πάνω από 2.000 άτομα! Όσο αυξάνονται οι αντιδράσεις, τόσο μειώνονται τα περιθώρια πολιτικά ευαίσθητων ”λαθών” στο πεδίο μάχης, τα οποία γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από όσους αντιτίθενται στην επέμβαση.

Κοινώς, άσχετα από το τι θα κάνουν σήμερα οι αγορές φαίνεται οτι μόνον... περίπατος δεν θα είναι η συγκεκριμένη σύρραξη.

Εκτός κι αν υπάρχουν κρυμμένοι άσσοι στο μανίκι των συμμάχων που δεν έχουν πέσει στο τραπέζι και θα οδηγήσουν ταχύτητα στην πτώση του Σαντάμ ή/και της Βαγδάτης.

Ενα μεγάλο ”άν” για όσες αγορές- και όσους επενδυτές- έσπευσαν να προεξοφλήσουν μετα μανίας τον... περίπατο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v