Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 3 2003

Οι έλληνες που κάνουν τους... κινέζους

Εκτός του διαγωνισμού για την ανάθεση της υλοποίησης του police on line, ενός έργου που ξεπερνά αν θυμάμαι καλά τα 9 δισ. δρχ., βρέθηκε η Intracom, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επιβεβαιώνουν στελέχη της εταιρίας.

Ο φάκελος της καλής εταιρίας απερρίφθη σύμφωνα με τα ίδια στελέχη εξ’ αιτίας ”μιας παράλειψης ενός δικαιολογητικού” και για το λόγο αυτό η διοίκηση άσκησε έφεση προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση που ήταν ”αποτέλεσμα γραφειοκρατικών διαδικασιών που χρόνια ταλαιπωρούν την αστυνομία”.

Δεδομένου ότι η εταιρία έχει μακρά πείρα σε διαγωνισμούς για την ανάληψη έργων του δημοσίου, εντύπωση προκαλεί η αιτία για της οποία η Intracom βρέθηκε ”εκτός νυμφώνος”.

Μια πιο ενδιαφέρουσα εξήγηση ίσως δίνει το γεγονός της συνεργασίας της Intracom με την κινεζική εταιρία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei.

Η Huawei βρίσκεται ”στα μαχαίρια” με την άλλοτε φίλα προσκείμενη στο συγκρότημα της Παιανίας, Cisco, καθώς η Αμερικανική εταιρία υποστηρίζει ότι οι Κινέζοι έκλεψαν κάποιες πατέντες τους. Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες η Huawei έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την 3COM, αντίπαλο της Cisco.

Μέχρι και το βράδυ της 16ης Φεβρουαρίου 2003, η διοίκηση της Intracom βρισκόταν σε συνεχείς επαφές με την Cisco προκειμένου να ”κατέβουν” από κοινού στο διαγωνισμό. Οι γνωρίζοντες την αγορά λένε μάλιστα ότι οι όροι του διαγωνισμού ήταν έτσι διαμορφωμένοι ώστε να απαιτούν εξοπλισμό της Αμερικανικής εταιρίας.

Το επόμενο πρωί πάντως η διοίκηση της Intracom κάνοντας με τη σειρά της ”τον Κινέζο” κατέθεσε φάκελο σύμφωνα με τον οποίο θα συνεργαζόταν με την Huawei για την προμήθεια του υλικού αφήνοντας κυριολεκτικά στα κρύα του λουτρού την Cisco, χάνοντας όμως ουσιαστικά κάθε ελπίδα διεκδίκησης του έργου σύμφωνα με τις προδιαγραφές συμβατότητας.

Άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε, θα μπορούσε να πει κανείς, δικαιολογώντας την σημαντική ”γκάφα” της Intracom.

Μήπως, όμως, η διοίκηση της εταιρίας αποπειράθηκε αφ’ ενός να σπάσει τον ”τσαμπουκά” των Αμερικανών, συνάπτοντας μια σχέση πάθους με τους Κινέζους και την ωραία αλλά κυρίως μεγάλη και πλούσια χώρα τους;

Γιατί λόγοι μποϋκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων που μπορεί κανείς να επικαλεστεί δεν θα γίνουν, μάλλον, πιστευτοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v