Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 22 2008

"Φακός" σε Σιδενόρ, ΣΩΛΚ, S&B, Κορασίδης

Φακός σε Σιδενόρ, ΣΩΛΚ, S&B, Κορασίδης
ΣΙΔΕΝΟΡ: Μάλλον πέρασε ο αρχικός... ενθουσιασμός (κάνουμε και λίγη πλάκα!) για το deal με τους αμερικανούς. Στο -6,78% προχθες, καθώς οι -καθυστερημένες- μικροδιευκρινίσεις δεν έγιναν ευμενώς αποδεκτές, ενω και τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά, αντίδραση χθες αλλά μάλλον "χλιαρή" με +2,55%.

Ελάχιστες ήταν οι διευκρινίσεις που έδωσε η διοίκηση της Σιδενόρ σε αναλυτές και διαχειριστές που παραβρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή, στην παρουσίαση του ομίλου (Σιδενόρ και Σωληνουργεία Κορίνθου) στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, για τον τρόπο που θα γίνει το joint venture με την Nucor.

Έτσι, για παράδειγμα, έγινε γνωστό ότι η Βιοχάλκο μάλλον θα έχει μια μικρή απευθείας συμμετοχή στην νέα μικτή εταιρεία, καθώς θα εισφέρει το ποσοστό που κατέχει απευθείας στην Sovel. Επομένως η Σιδενόρ εν όψει της συμφωνίας με την Nucor δεν θα επιδιώξει να αποκτήσει το 100% θυγατρικών της

Τα σημαντικότερα τα... συνήγαγαν οι αναλυτές και μάλιστα μέσω …Γαλλίας.

Βλέπετε, η Nucor ολοκλήρωσε πρόσφατα joint venture με γαλλική χαλυβουργία, λαμβάνοντας το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας μικτής εταιρείας. Και η συμφωνία εκτελέστηκε με διαδικασία αντίστοιχη αυτής που προαναγγέλλεται για το joint venture με την Σιδενόρ.

Ήτοι, η γαλλική εταιρεία εισέφερε σε μια νέα εταιρεία το σύνολο των χαλυβουργικών της δραστηριοτήτων -και η Nucor εξαγόρασε μετοχές ή εισέφερε κεφάλαια που να αντιστοιχούν στο 50% της αξίας της.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κλάδος της γαλλικής εταιρείας αποτιμήθηκε 6,3 φορές τα προσαρμοσμένα (χωρίς την επίπτωση της αποτίμησης α΄ υλών) EBITDA.

H Nucor δεν... καταλαβαίνει και πολλά από κέρδη αποτίμησης αποθεμάτων. Η ίδια ακολουθεί την μέθοδο αποτίμησης με βάση το κόστος τελευταίας παραγωγής.

Η Σιδενόρ, αντίθετα, κάνει μηναία αποτίμηση αποθεμάτων σε τρέχουσες τιμές. Και οι τιμές των πρώτων υλών από το Μάρτιο και έπειτα έχουν ανέβει σημαντικά.

----------------------------------------------------

ΣΩΛΚ: Δύσκολο ήταν  το α΄ τρίμηνο (πτώση κερδών 63%) για την θυγατρική της Σιδενόρ καθώς έχει τα κόστη της σε ευρώ, σημαντικές πωλήσεις σε – αδύναμο- δολάριο και επιβαρύνεται και από την αύξηση του μεταφορικού κόστους.

Θυμίζουμε ότι η τιμή είναι στα 4,3 ευρώ όταν το υψηλό του 2007 ήταν μόλις... 7,66 ευρωπουλάκια

Ανοικτό το ενδεχόμενο να προστεθεί και νέα γραμμή ελικοειδούς ραφής, εφόσον η ζήτηση παραμένει ισχυρή.

Κι εμείς επιμένουμε ότι η εταιρία θα βγει- μερικώς ή ολικώς- στο... σφυρί κατα το προσεχές διάστημα. Και μετά θα δούμε άν θα μείνει "αυτόνομη" η... μαμά ή θα απορροφηθεί- θεωρούμε ότι είναι το πιο πιθανό σενάριο- απο τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

------------------------------------------------

S&B: Τα καθαρά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη ύψους 4,5 εκατ. ευρώ ( μετά και την αφαίρεση έκτακτων εξόδων) από την πώληση Ergotrak και του ακινήτου στην οδό Αμερικής συνεισφέρουν στην βελτίωση της κερδοφορίας.

Η χρήση όμως σε λειτουργικό επίπεδο παραμένει δυσχερής. Κι αυτό αποδεικνύεται απο το γεγονός ότι οι πωλήσεις ήταν ελάχιστα αυξημένες ( απο 115,5 σε 116 εκατ. ευρώ) στο τρίμηνο, ενώ το μικτό κέρδος και το EBITDA, κατέγραψαν πτώση απο 29,8 σε 27,8 εκατ. το πρώτο -και απο 11,1 σε 9,9 εκατ. ευρώ, το δεύτερο. 

Ο όμιλος διενεργεί μεγάλες πωλήσεις σε δολάρια, κι επιβαρύνεται από συνεχώς αυξανόμενα κόστη ναύλων.
 
---------------------------------------------

ΚΟΡΑ(σίδης): Συνεχίζεται η στελέχωση της αλυσίδας. Πρόσφατα προσελήφθηκαν οικονομικός και εμπορικός διευθυντής . Τον Ιούνιο ολοκληρώνεται βάσει του χρονοδιαγράμματος, η διαδικασία συγχώνευσης των Ράδιο Κορασίδης και Elephant με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

----------------------------------------------

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δε μας αρέσει κάθε μέρα να μιλάμε για τα ίδια και τα ίδια (πολιτικούς, συνδικαλιστές κ.λ.π.) αλλά τόχει η επικαρότητα αυτές τις μέρες. Αξίζει να διαβάσετε το θέμα του euro2day για για το πώς θα πληρώνονται οι εισφορές των βουλευτών (απο εσας κι εμάς)  αλλά ( αν δεν τα ξέρετε) και για το χρονικό διάστημα συνταξιοδότησης τους που απο... 4 χρόνια που είναι, θα γίνει τώρα ( απο την επόμενη Βουλή για να ακριβολογούμε) το βαρύ διάστημα των... 8 ετών!

Κι όλα αυτά, όταν για τον απλό πολίτη τα όρια συνταξιοδότησης αναπόφευκτα θα ανέβουν.

Σαφώς και πρέπει οι άνθρωποι να ασφαλίζονται, σαφώς και πρέπει να λάβουν κάποτε σύνταξη κι όλα τα συναφή.  Ωστόσο, είναι μάλλον προκλητικό να βγαίνει κάποιος στη σύνταξη μετά απο 8 χρόνια ευδοκίμου θητείας στη Βουλή, ακόμη κι αν είναι, για παράδειγμα, 40 ετών!  

Kαι να είναι κι απόλυτα ενεργός στη συνέχεια, είτε στον επαγγελματικό, είτε στον κομματικό στίβο!

Πως να μην πληθαίνουν μετά οι βουλευτές που προέρχονται απο κομματικούς σωλήνες, αφού το ίδιο το σύστημα το καλλιεργεί αυτό!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v