Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2008

Γενική Τράπεζα: Χαίρε βάθος... αμέτρητο!

Γενική Τράπεζα: Χαίρε βάθος... αμέτρητο!
Στον Ιούνιο του… 2003 έχει καταφέρει να επιστρέψει η μετοχή της Γενικής Τράπεζας, το διάγραμμα της οποίας δείχνει καθαρά τη… βασανιστική πορεία της μετοχής μετά την πώληση της πλειοψηφίας στους Γάλλους της Societe Generale.

Ειδικά μετά την άνοιξη του 2006, η μετοχή δεν έχει δει… Θεού πρόσωπο, πράγμα καθόλου παράξενο αφού η διοίκησή της κατάφερε να θέσει υποψηφιότητα -σε περίοπτη θέση- για όποτε γίνει…πρωτάθλημα συνεχών ζημιών και κακών αποτελεσμάτων!

Το πιο περίεργο, βέβαια, είναι ότι όλα αυτά συνέβησαν στη Γενική σε μια περίοδο όπου γενικά στον τραπεζικό κλάδο… έβρεχε κέρδη και αύξηση μεριδίων αγοράς.

Αλλά κι ενόσω σε συναντήσεις τους με δημοσιογράφους τα ηγετικά στελέχη της (εκ Γαλλίας ορμώμενα) καυχιούνταν για τη δύναμη της «μαμάς» Societe και τις δυνατότητές της να προσφέρει φθηνό χρήμα, ώστε να παίξουν δυνατά το παιχνίδι του ανταγωνισμού στη χώρα μας και να «γ… και να δείρουν» που λέει κι ο λαός μας.

Τελικά, το… ξύλο το έχουν φάει οι μέτοχοι της τράπεζας, που αυτά τα χρόνια είδαν τη μετοχή να κατρακυλάει από τα 10,5 ευρώ (υψηλό του 2006) στα… 3,60 (χθεσινό νέο χαμηλό σε τιμή κλεισίματος).

Προφανώς ιδιαίτερα «ευτυχισμένο» δεν πρέπει να είναι και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, που διατηρεί ποσοστό 5,41% στην τράπεζα και βλέπει την επένδυσή του να γίνεται… μικρότερη όσο περνάει ο χρόνος.

Αν θυμάστε τότε, το 2003 - 2004, διεκδικητής της Γενικής κόντρα στους Γάλλους ήταν ο όμιλος Marfin.  Όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε τη Societe Generale διότι ήταν μεγάλος ευρωπαϊκός παίκτης και διότι υποτίθεται ότι (σ.σ. η κυβέρνηση) ήθελε να οξύνει τον ανταγωνισμό, προσθέτοντας στο σύστημα έναν ακόμη μεγάλο παίκτη.

Στην πράξη, βέβαια, και οι μέτοχοι της τράπεζας έχασαν (μια ματιά στο τι απέδωσε η μετοχή της Marfin από τότε είναι αρκετή για να… τραβάνε τα μαλλιά τους οι εναπομείναντες παλαιοί μέτοχοι της Γενικής που ξέμειναν με τη Societe), αλλά και ο ανταγωνισμός διόλου δεν ενισχύθηκε.

Το θέμα τώρα είναι τι θα κάνει η Societe με τη μικρή «πληγή» που λέγεται Γενική. Θα προσπαθήσει να ρεφάρει λειτουργικά; Θα την πουλήσει σε άλλους; Ή μήπως θα κάνει κάποια στιγμή δημόσια πρόταση για να τη βγάλει και μετά θα το σκεφτεί με την… ησυχία της, όπως από καιρό πιστεύουν κάποιοι… καχύποπτοι;

Σημειωτέον ότι με χθεσινή τιμή κλεισίματος η Γενική έχει κεφαλαιοποίηση 400 εκατ. ευρώ (χαμηλότερη από την Τράπεζα Αττικής αλλά και από την Proton Bank!) που σημαίνει ότι το 50% των μετοχών είναι 200 εκατομμυριάκια!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v