Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 18 2008

EΥΡΟΜ: Η πτώση, ο στρατηγικός και η... εγγύηση!

EΥΡΟΜ: Η πτώση, ο στρατηγικός και η... εγγύηση!
Θα θυμάστε ενδεχομένως την περυσινή αύξηση κεφαλαίου της Euromedica, ύψους 60 εκατ. ευρώ, όπου τα 50 εκατ. (6.250.000 μετοχές προς 8 ευρώ) τα είχε βάλει ο στρατηγικός επενδυτής (Healthcare Investments) και τα άλλα 10 εκατ. (1.250.000 μετοχές επίσης προς 8 ευρώ) η μητρική Axon Συμμετοχών.

Από τότε, λοιπόν, σας είχαμε προειδοποιήσει ότι υπήρχαν και κάποια… «ψιλά γράμματα» στη συμφωνία μεταξύ Axon και στρατηγικού εταίρου, που έλεγαν ότι αν τρία χρόνια μετά την ΑΜΚ η τιμή της Euromedica υποχωρήσει έως τα 6,5 ευρώ, τότε η Axon Συμμετοχών υποχρεούται να... χαρίσει στον στρατηγικό εταίρο τόσες μετοχές Euromedica έτσι ώστε η Healthcare Investments να μη χάσει!

Ανακεφαλαιώνουμε: Όταν η τρέχουσα τιμή της μετοχής βρισκόταν πέρυσι που γινόταν η αύξηση κεφαλαίου γύρω στα 9 ευρώ, οι ξένοι μπήκαν στην αύξηση κεφαλαίου με 8 ευρώ και... εγγύηση τιμής στην τριετία έως και τα 6,5 ευρώ.

Δηλαδή, αν σε μία τριετία η μετοχή της Euromedica έπεφτε από τα 9 στα 6,5 ευρώ, τότε ένας μικροεπενδυτής θα έχανε 28% και ο στρατηγικός... τίποτε.

Αν τώρα σε μία τριετία η τιμή της Euromedica έπεφτε κάτω από τα 6,5 ευρώ (έστω στα 6,49 ευρώ), τότε ο μικροεπενδυτής θα έχανε και πάλι 28%, ενώ ο στρατηγικός επενδυτής 18,9%!

Γιατί τώρα τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Μα γιατί η τρέχουσα τιμή της Euromedica έχει πέσει ήδη κάτω από τα 6,5 ευρώ… Για την ακρίβεια έκλεισε χθες μόλις στα 6 ευρώ!

Και αυτό παρά το γεγονός ότι από πέρυσι μέχρι φέτος η εισηγμένη εταιρία έχει αγοράσει κάτι «καραβιές» ιδίων μετοχών (περίπου το 3% του συνόλου με μέσο κόστος γύρω ή και πάνω από τα 10 ευρώ!).

Η διοίκηση δηλαδή της Euromedica θεωρούσε προφανώς... «υποτιμημένη» την τιμή της μετοχής της όταν αυτή βρισκόταν στα 9, στα 10, στα 11, ή ακόμη και στα 11,85 ευρώ, επίπεδα τιμών στα οποία αγόραζε συνεχώς ίδιες μετοχές…

Ας έρθουμε όμως στο «ψητό» της υπόθεσης.

Εσείς τώρα λέτε οι ξένοι -που συνήθως δεν θέλουν με τίποτε να χάνουν- να μην πήραν τηλέφωνο τον κ. Λιακουνάκο για να τον ρωτήσουν «τι θα γίνει, κύριε βασικέ μέτοχε, με τη μετοχή;» ή τέλος πάντων κάτι αντίστοιχο; 

Και κάποιοι μέτοχοι που μπήκαν σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα στη μητρική Axon Συμμετοχών δεν θα έχουν τώρα αρχίσει να ανησυχούν ότι αν η μετοχή της θυγατρικής Euromedica βρεθεί στο τέλος της τριετίας μεταξύ 6,5 και 8 ευρώ κινδυνεύουν να... χαρίσουν ποσοστό τους στους ξένους;

Αλλά και ο βασικός μέτοχος του ομίλου κ. Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος επιθυμεί να προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου με συμμετοχές τρίτων, τόσο στην Axon Συμμετοχών όσο και στη Euromedica, σίγουρα δεν μπορεί να μην έχει αντιληφθεί... τίποτα απ’ όλα τα προηγούμενα.

Μην απορήσετε λοιπόν αν δείτε προσεχώς και κάποια περιποίηση της μετοχής από ίδιες -ή και φίλιες- δυνάμεις.

Άλλωστε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις -από τότε δηλαδή που η Euromedica έπεσε κάτω από τα 6,5 ευρώ- ο όγκος των συναλλαγών παρουσιάζεται αυξημένος.

Το θέμα όμως είναι ότι, ιδίως σε χρηματιστηριακά κλίματα όπως το τρέχον, μια μετοχή δεν μπορεί να υποστηριχτεί, παρά μόνο βραχυπρόθεσμα.

Άλλωστε, αυτό φάνηκε και από το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, μέσω του οποίου σκορπίστηκαν ένα κάρο λεφτά προκειμένου να στηριχτεί μια μετοχή, αλλά... ΔΕΝ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v