Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 24 2008

Ο θάνατος του... "μικροεπενδυτάκου"

Ο θάνατος του... μικροεπενδυτάκου
Οι «παλιοί» έλεγαν ότι στο χρηματιστήριο υπάρχουν δύο κατηγορίες μετοχών: Οι περιφερειακές που «είναι για τζόγο και μεγάλες διακυμάνσεις» και οι «σοβαρές» που διακρίνονται για τη σταθερότητά τους και την ισχυρή άμυνά τους απέναντι στην πτώση.

Η διαπίστωση αυτή των «παλιών» στη σημερινή Σοφοκλέους μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο…

Η Εθνική έχει χάσει πάνω από 7 ευρώ τις τελευταίες 15 ημέρες και πάνω από 16 ευρώ το τελευταίο εξάμηνο!

Η Eurobank καταγράφει απώλειες 13% στο 15νθήμερο και 32% στο εξάμηνο!

Ο ΟΤΕ χάνει 12% στο 15νθήμερο και 35,5% στο εξάμηνο!

Η ΔΕΗ (θυμάστε άραγε κάποιες εκθέσεις αναλυτών που έδιναν τιμή-στόχο γύρω στα 60 ευρώ;) μετράει -18,5% στο 15νθήμερο και -43,2% στο εξάμηνο!

Όσο για την Coca Cola Τρία Έψιλον, αυτή χάνει 33% στο 15νθήμερο…

Η σημερινή λοιπόν Σοφοκλέους δεν είναι αυτή που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνη ακόμη και για τα σοβαρότερα χαρτιά της.

Και αυτόν τον κίνδυνο πολύ δύσκολα μπορούν να τον αντέξουν μικροεπενδυτές, που μάλιστα δεν κάνουν hedging μέσω παραγώγων και λοιπών μεθόδων.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που όσοι μικροεπενδυτές του παρελθόντος δεν μετατράπηκαν σε δανειολήπτες στεγαστικών δανείων κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στον «ασφαλή λιμένα» των προθεσμιακών καταθέσεων.

Γιατί χρειάζεται πολύ γερό στομάχι προκειμένου να αντέξεις τόσο μεγάλες διακυμάνσεις, ακόμη και αν πιστεύεις ότι τοποθετούμενος στα τρέχοντα επίπεδα τιμών έχεις να κερδίσεις πολλά σε βάθος χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v